POST FESTUM IZBORA U TRAVNIKU: “Nek’ je i najgori, samo nek’ je naš!”

Tijekom proteklih gotovo pola godine traje politička i pravna trakavica oko izbora za načelnika općine Travnik, a na prvi pogled svoj kraj je dobila u nedjelju kada je na prijevremenim izborima u Travniku pobijedio kandidat Stranke demokratske akcije Kenan Dautović.. Naime, nakon što je na dan izbora preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika općine Travnik koji je osvojio najveći broj glasova, javnost očekivala kako će mandat biti dodijeljen sljedećem po broju glasova, a to je još jedan doktor, ali ekonomskih znanosti, Goran Pejaković, član HDZ-a BIH. Ipak, u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH nisu bili tog stava i donijeli su odluku kako dodjeljuju mandat Mirsadu Peci, iako su samo tjedan dana prije te odluke donijeli odluku kako mu zbog činjenice smrti oduzimaju mandat u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH. SIP BiH je otišao korak dalje pa je donio odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik te zatražio raspisivanje novih izbora.

Izbori za načelnika općine Travnik raspisani su pola godine nakon redovnih Lokalnih izbora, a rezultat ove farse bio je plebiscitarni bojkot Hrvata Travnika, na koje ih je pozvao travnički HDZ BIH, te činjenica da je na izbore izašlo samo 27,3 posto birača, najmanje u povijesti demokracije u Travniku, a vjerojatno i u BiH. Ukupno je na izbore izašlo 12 827 građana, a Dautović je dobio 6 817. Koliko je pobjeda Dautovića upitna najbolje pokazuje primjer načelnika općine Novi Travnik. Stjepan Dujo je na redovitim Lokalnim izborima pobijedio s 5 000 glasova. Dakle, razlika između Duje i Dautovića je samo 1 800 glasova, a razlika u broju birača između ove dvije susjedne općine je skoro 30 000 u korist općine Travnik. Ako pretpostavimo da su HDZ i SDA nacionalne stranke hrvatskoga i bošnjačkoga naroda, legitimitet novog načelnika u Travniku još je upitniji. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Travniku živi približno 36 000 Bošnjaka; dakle Dautović sa svojih 6 800 glasova zastupa tek petinu svih Bošnjaka u ovoj općini, s druge strane Dujo sa svojih 5000 glasova čini gotovo 50 posto volje svih Hrvata u Novom Travniku (11 000).

Bitno je pohvaliti karakter birača hrvatske nacionalnosti, jer su bojkot nedjeljnjih izbora proveli na dosljedan način kako su i najavili, čim je donesena nelegitimna odluka o ponavljanju izbora. Tako su u većinski hrvatskim mjestima u Travniku samo slučajni prolaznici, mahom Bošnjaci, bili na biračkim mjestima, pa je tako npr. u Paklarevu od 621 birača s pravom glasa izašlo njih 14, od toga je 7 nevažećih glasova. U Putićevu je glasovalo 8 ljudi od 806, u Pokrajčićima 1 od 290, u Novoj Biloj 3 od 660, dok u Grahovčićima nema niti jedan važeći listić od mogućih 253. Ova izlaznost i broj glasova u hrvatskim sredinama više-manje korespondira s brojem glasova koje Željko Komšić dobiva kada se kandidira za hrvatskog Člana predsjedništva.

Izborna noć prošla je u mirnoj, rekli bismo prijateljskoj atmosferi, glavni protukandidat Haris Kaniža čestitao je pobjedu Kenanu Dautoviću samo pola sata nakon objave neslužbenih rezultata. Vjerojatno pseudograđanske stranke na čelu s SDP-om imaju štošta zamjeriti novom načelniku i općenito politici koju vodi SDA, ali za njih su vjerojatno i oni bolji od „agresora i fašista“, kako već standardno nazivaju legitimne predstavnike hrvatskog naroda ili što bi rekla jedna poznanica Bošnjakinja, “Nek’ je i najgori, samo nek’ je naš!”.

Podsjetimo, već ranije smo pisali kako je HDZ BIH uputio žalbu Ustavnom sudu BiH u kojoj su posebno istaknuli kako je navedena Odluka o prijevremenim izborima nastala na pogrešnoj primjeni materijalnog prava, prvenstveno iz razloga što zakonske odredbe na kojima se ista temelji nisu relevantne za konkretnu situaciju. Naime, odredbom čl. 5. Zakona propisano je kako Izabranom načelniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran u skladu s odredbom člana 1.10. Izbornog zakona.

„S tim u vezi, ističemo da Mirsad Peco nikada nije preuzeo funkciju načelnika, svojstvo koje se veže za njega jeste svojstvo kandidata za načelnika i takvo je bilo sve do nastupanja činjenice smrti. Imajući u vidu naprijed istaknuto jasno je da se konkretna odredba ne može odnositi na predmetnu situaciju, jer ista regulira postupak koji se odnosi na funkciju načelnika koju preminuli kandidat Stranke demokratske akcije nikad nije preuzeo. U vezi s odredbom čl. 1.10. Izbornog zakona na koju se poziva pobijana Odluka, a koja propisuje načine prestanka mandata izabranom članu tijela vlasti na svim razinama, naglašavamo da je riječ o proizvoljnoj primjene predmetne odredbe, jer ista obuhvaća isključivo osobu izabranog člana tijela vlasti što Mirsad Peco nikad nije postao imajući u vidu da je preminuo u trenutku dok je bio kandidat za načelnika Općine Travnik, o čemu će biti riječi i u nastavku žalbe. Također ćemo se osvrnuti na odredbu čl. 8 Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBIH koja propisuje: Nakon prestanka mandata načelnika u smislu članka 5. ovog Zakona i opoziva načelnika u smislu čl. 6. ovog Zakona, prijevremeni izbori za izbor načelnika moraju se održati u roku od 60 dana od dana prestanka mandata ili opoziva. S obzirom da se pobijana Odluka poziva na navedenu zakonsku odredbu, ukazujemo Apelacijskom vijeću da se ista primjenjuje nakon prestanka mandata, odnosno opoziva načelnika. Na tragu prethodne elaboracije s naglaskom na činjenicu da kandidat Mirsad Peco nikada nije preuzeo mandat za načelnika Općine Travnik, više je nego evidentno da se ni ova odredba ne može odnositi na predmetni slučaj. Naime, ovaj zakonski članak bi imao relevantnu primjenu isključivo u situaciji da je konkretni kandidat kojim slučajem prethodno stupio na dužnost načelnika općine, pa da je činjenica smrti nastupila u narednom periodu, što ovdje nije slučaj“, navodi se između ostalog u žalbi HDZ-a BIH na Odluku SIP-a BIH, doznaje portal Vitez.info.

Prethodni članakPolicajci Armin Vrače i Jusuf Penava suspendirani zbog premlaćivanja Slavena Blaževića (VIDEO)
Sljedeći članakOvaj soj koronavirusa brže se širi, sve više mladih obolijeva