Posljednje upozorenje pred generalni štrajk sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBŽ

Sindikati srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture KSB uputili su Vladi, političkim strankama, ministarstvu obrazovanja posljednje upozorenje pred generalni štrajk koji je kako oni kažu bio samo privremeno odgođen u svibnju 2011. godine.

Predsjednik koordinacije sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srednjobosanskoj županiji tvrdi da Vlada nije ispoštovala ni jedan od dogovora koji su prethodili prekidu štrajka još u svibnju mjesecu ove godine.

“Vlada nije primijenila Anekse kolektivnih ugovora koje je potpisala sa nama a primijenila ih je usvojenim Zakonom o plaćama i naknadama policijskih i državnih službenika i namještenika. Dakle prekršila je jedan od najvažnijih zaključaka Skupštine KSB. Nije donosen i usvojen rebalans proračuna za što je također odgovorna Vlada. Posebno nas boli što je osnovica za obračun plaća svim zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju predložena za naredni period u iznosu od samo 250 KM. To je neprihvatljivo i diskriminirajuće”, tvrdi Nedžad Jahić profesor i predsjednik koordinacije sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u SBŽ.

Jahić tvrdi da su Vlada SBŽ i njen pregovarački tim jednostrano i u potpunosti prekršili sve odredbe potpisanog Protokola sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja/školstva koji je objavljen 25. svibnja 2011. godine u službenim novinama SBŽ te će zbog toga najvjerojatnije stupiti u generalni štrajk.