Posljedice potresa u BiH: Rušili se krovovi, dimnjaci, padali televizori

Danas u 15:13 sati potres jačine 5,1 po Richteru pogodio je područje središnje Bosne i Hercegovine. Epicentar je bio na dubini od 5 kilometara nedaleko od Travnika, točnije 10-ak kilometara od mjesta Turbe, 80-ak kilometara od Sarajeva te 50-ak kilometara od Banje Luke.

Osjetio se u gotovo cijeloj BiH.

Najjači potres u BiH posljednjih godina

Kako javljaju bh. mediji, zasad nema izvješća o većim štetama, no lokalno stanovništvo se dosta uplašilo. Radi se o najjačem potresu u BiH u posljednjih sedam godina. Te 2012. godine potres jačine 4,8 po Richteru pogodio je zeničko područje.

Štete zasad prijavljene na starijim objektima

U mjestu Turbe, koje je najbliže epicentru, nastale su manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine. Porušeno je nekoliko starijih dimnjaka, došlo je do urušavanja krovova, ali štete su nastale uglavnom na starijim objektima, prenosi Klix.

Kako su im javili čitatelji, nisu osjetili jači potres nikada ranije.

“Građani su se doista prepali s obzirom da je potres bio dosta jak i trajao je nekoliko sekundi. Cijelo vrijeme sam na vezi s operativnim timovima na području Turbeta, Travnika, Vlašića te još uvijek nemamo informacija o materijalnim štetama ili ozljedama stanovništva”, kazao je Klixu direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je dodao kako do sada nisu prijavljene veće materijalne štete što ne znači da ih nije bilo jer je moguće da prijave stignu poslije.

“Ne treba paničariti”

Seizmologinja Amra Krehić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazala je za “Avaz” da je današnje podrhtavanje bilo neuobičajeno jakog intenziteta.

“Normalno je da ovakvo podrhtavanje tla izazove paniku kod stanovništva, ali moram kazati da su ovo sasvim normalne stvari. U principu, radi se o oslobađanju nakupljene seizmičke energije. Nema razloga za paniku”,  kazala je Krehić.