Posjet velikom humanitarcu Langu

U povodu Dana Općine, dr. Slobodanu Langu iz Zagreba dodijeljena je Povelja počasnog građanina Viteza.

Dr. Slobodan Lang je istaknuti humanitarac, poznat i priznat i daleko izvan granica Hrvatske. Vitežane je zadužio organiziranjem i predvođenjem znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, koji je napaćenom hrvatskom puku u blokiranoj Lašvanskoj dolini, ali i Muslimanima u dijelu Viteza zvanom Mahala i u naselju Krušćica, te židovskoj zajednici u Zenici, 20. prosinca 1993. godine, donio nužnu humanitarnu, sanitarnu i medicinsku pomoć.

Langov je veliki doprinos u osnivanju Franjevačke bolnice u crkvi sv. Duha u Novoj Biloj, te kasnije u inicijativi i gradnji Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, također u Novoj Biloj, čiji je pokrovitelj gradnje bio prvi predsjednik neovisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman.

Zbog bolesti, dr. Slobodan Lang nije nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća pa ni primio veliko općinsko priznanje koje mu je jednoglasno dodijeljeno. Vitežani su mu proteklih dana Povelju uručili u Zagrebu, u KB „Rebro“, gdje se dr. Slobodan Langa nalazio na liječenju.

Tom prilikom dr. Lang je pozvan u Vitez, kako bi mu Vitežani još jednom zahvalili za sve ono što je ovaj dobri čovjek za njih činio, a i dalje čini.

Vidno potresen Lang je zamolio da se njegova zahvalnost za priznanje „koje mi zaista mnogo znači“, prenese Općinskom vijeću i svim građanima Viteza, uz iskazanu želju da nastave svoj put razvoja, razumijevanja i tolerancije, „jer samo taj put vodi u bolje i sigurnije životno sutra za sve građane Viteza i cijele Bosne i Hercegovine“.

„Ako Bog da, ako mi zdravstveno stanje dozvoli, eto mene u Vitez. Pa ja sam sada vaš, mada sam to i do sada bio“, kazao je veliki hunanitarac, „dobri duh Lašvanske doline“, dr. Slobodan Lang.

Prethodni članakHT Mostar i EP HZ HB su mrvice, treba 
uzeti sve sa stola
Sljedeći članakOkrugli stol u Vitezu: Poduzetništvo u BiH izloženo ogromnim nametima