Posao za pripravnike u Vitezu, Busovači, Kiseljaku, Jajcu…

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u ponedjeljak će potpisati 84 ugovora s povratnicima volonterima radi obavljanja pripravničkog staža s visokom stručnom spremom i 23 poslodavca/organizatora volontiranja koji su se prijavili na Javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Ta aktivnost Ministarstva realizira se drugu godinu zaredom i postaje tradicija u podršci mladim osobama/povratnicima i njihovim roditeljima ili starateljima da se lakše nose s izazovima života u povratničkim prostorima.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je objavilo Javni poziv za sudjelovanje u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika s VSS na području Republike Srpske i u općinama Federacije BiH: Busovača, Vitez, Kiseljak, Jajce, Prozor, Stolac, Čapljina, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Žepče, Maglaj, Vareš, Odžak, Kalesija i Bosanski Petrovac.

Na Javni poziv se prijavilo ukupno 119 kandidata, od čega je opće kriterije ispunilo 110 i to 20 pravnih subjekata/potencijalnih poslodavaca i 90 fizičkih osoba/potencijalnih pripravnika volontera.

Broj kandidata-potencijalnih poslodavaca i zainteresiranih volontera nije bio teritorijalno usklađen u užim regijama/općinama kojim gravitiraju potencijalni poslodavci i pripravnici, te je Federalno ministarstvo uložilo dodatne napore u traženju poslodavaca za potencijalne volontere – pripravnike u određenim regijama i do sada je uspjelo uključiti još osam novih poslodavaca.

Trenutno je osigurano obavljanje pripravničkog staža za ukupno 84 volontera – povratnika raspoređenih u 22 općine: Busovača (2), Vitez (8), Jajce (7), Stolac (2), Čapljina (9), Glamoč (4), Drvar (1), Vareš (3), Odžak (1), Bosanski Petrovac (1), Bosanski Novi (1), Doboj (15), Modriča (2), Pelagićevo (1), Teslić (6), Bijeljina (10), Milići (1), Srebrenica (2), Bosanska Gradiška (2), Osmaci (2), Zvornik (3) i Kalesija (1).

Ugovori o volontiranju zaključuju se između Ministarstva, organizatora volontiranja i volontera, na razdoblje od godinu dana, za što je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo sredstva od po 6.000,00 KM po volonteru na godišnjoj razini, izuzev za nekoliko općina koje su izrazile spremnost sufinanciranja (Doboj, Glamoč i Stolac) za što su osigurana nešto manja sredstva.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je sredstva u iznosu većem od pola milijuna konvertibilnih maraka.

Cilj projekta je omogućiti mladim visokoobrazovanim osobama – povratnicima da, nakon obavljenog volonterskog rada, steknu uvjete za polaganje stručnih ispita i ostanu u svojim mjestima povratka, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prethodni članakBlagdanske svečanosti u Busovači
Sljedeći članakFOTO: Lolita Furunđija i Filip Stojak brončani na Balkanskom prvenstvu u judu