Poruka Novaliću: Čuvajte se respiratora koje ste nabavili, pacijenti umiru na tim

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”. Osim Novalića, optuženi su i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić nastavili su s dokaznim postupkom, a tijekom ročišta uložili su niz materijalnih dokaza, među kojima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora te međusobna inkriminirajuća komunikacija između optuženih. Hukeljić je prezentirao dokument iz FUCZ-a kojim želi dokazati da u ovoj instituciji nije postojalo stručno tijelo koje bi evaluiralo kvalitetu medicinske opreme koja je naručena. Među dokazima su se našli su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora.

Agencija za lijekove, odnosno njihovi inspektori također su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara, a utvrdili su da je vozač FUCZ-a respiratore s aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije. Tužitelj je prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg tajnika Vlade FBiH i izvjesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme. Ta poruka glasi: “Molim Vas proslijedite ovo do premijera.

Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti tisuću komada po cijeni od 9.000 dolara ”, napisao je Kučuković.

Ganibegović je ovaj SMS proslijedio Novaliću na viber. Na prošlom ročištu održanom 19. svibnja tužitelj Mirza Hukeljić uložio je materijalne dokaze, među kojima je bio i ugovor od 3. travnja 2020. godine o kupovini 100 respiratora između “Srebrene maline” i Federalne uprave civilne zaštite u vrijednosti od 10,5 milijuna KM. Riječ je o respiratorima HCVE 003 koji nikada nisu kupljeni. Nastavak suđenja zakazan je za 16. lipnja, prenosi Avaz.