Poruka javnosti Liječničke komore KSB

Liječnička komora Kantona Središnja Bosna uputila je priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani kolegice i kolege,

pred nama su veoma teški dani. Bosna i Hercegovina je zajedno s Europom i cijelim svijetom, u borbi protiv veoma opasnog virusa. U ovakvoj situaciji potrebni su nam „ratnici“ sa znanjem, opremom i lijekovima. Potrebni su nam znanje i vještine, brze reakcije i požrtvovnost. Potrebni su nam ljekari/liječnici.

Znamo da smo kao ljekari/liječnici spremni na ono što se od nas očekuje. Naši privatni i profesionalni životi doživjet će u sljedećim danima velike promjene. Suočeni smo s epidemijom koja će rezultirati velikim pritiskom na ljekare/liječnike i na cijeli zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Očekuje nas veliki broj pacijenata, ogromno radno opterećenje, dugi radni sati, otežani uvjeti rada i teške odluke o postupcima liječenja. Suočit ćemo se s popunjenim odjelima, intenzivnim jedinicama, iscrpljenošću i stresom. Znamo da ćemo sve to izdržati. Iako nas nema dovoljno, mi smo prva linija obrane i najvažniji bedem koji naša država ima u borbi protiv ove epidemije.

Vjerujemo u sposobnost naših ljekara/liječnika da pruže najviše od sebe, vjerujemo u znanja, vještine i dugogodišnje iskustvo naših kolegica i kolega. Pred nama je odgovornost za liječenje naših pacijenata u stresnim uvjetima, odgovornost za zdravlje naših kolega, odgovornost za zdravlje naših porodica i sugrađana. Pred nama je odgovornost i za naše lično zdravlje. Mi trebamo ostati zdravi kako bismo mogli liječiti i izliječiti naše pacijente. Stoga, u predstojećim danima, dodatno pazite na sebe i na svoje zdravlje, najviše što možete.

Pred nama je test naše predanosti liječničkom pozivu, test naše humanosti i naše kolegijalnosti. Ljekarska/Liječnička komora SBK/KSB prati razvoj situacije, a vijesti sa terena ukazuju da od kantona do kantona postoji veći ili manji problem sa nedostatkom zaštitne medicinske opreme za medicinske radnike, pogotovo one koji su na prvoj liniji odbrane sa ovom epidemijom. Ova zaštitna oprema mora biti adekvatna i jednokratna, i mora je biti u dovoljnom broju.

Molimo sve meritorne institucije koje su uzele učešće u borbi protiv ove prijeteće epidemije u BiH da, kao prioritet, osiguraju dovoljno adekvatne zaštitne opreme za ljekare/liječnike i druge medicinske radnike koji dolaze u prvi kontakt s potencijalnim zaraženim pacijentima.

Ukoliko ne zaštitimo ove liječnike i ukoliko oni obole, srušit će se i „prva linija“ obrane s ovom epidemijom. Tada nam postojeći novostvoreni kapaciteti za izolaciju i liječenje neće biti ni približno dovoljni, ako se epidemija razvije u punom kapacitetu.

O našem zdravlju sada ovisi zdravlje naših sugrađana.

Apeliramo na građane da poštuju novonastalu epidemiološku situaciju, da izbjegavaju fizičke kontakte, telefonskim putem da se obraćaju za pomoć, obavezno da prijave sumnjive slučajeve, te da budu od pomoći svim zdravstvenim radnicima ukoliko zatreba veći broj volontera, te mobilizacija ljudskih i prostornih resursa. Građani bi trebalo da slušaju samo savjete provjerenih stručnjaka, naročito u situaciji kao što je trenutna. Informacije koje daje stručno osoblje su potpuno pouzdane i savjetujemo svim građanima da to slušaju i da se istih pridržavaju.

Poštovani kolegice i kolege, vjerujmo u sebe, u svoje znanje i iskustvo. Pazimo na pacijente, sebe i svoje porodice!”, poručili su iz Liječničke komore KSB.

Prethodni članakPrva žrtva koronavirusa u BiH
Sljedeći članakOd sutra policijski sat u FBiH od 18 do 5 sati ujutro!