Poruka iz Bugojna: Zločin i mržnja nikad neće imati posljednju riječ

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu počelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna.

Počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali su predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR-HB te brojno izaslanstvo HNS-a i HDZ-a BiH općinske, županijske, entitetske i državne razine vlasti, koje je predvodila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

Misu zadušnicu za sve stradale žrtve u župnoj crkvi sv. Ante predvodio je fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Postrojbe tzv. Armije BiH iz Bugojna su tijekom rata protjerale 15 tisuća Hrvata, 311 hrvatskih civila i vojnika je ubijeno, a oko dvije tisuće hrvatskih zatočenika prošlo je torture nekoliko desetina logora u kojima su okrutno mučeni, ubijani, a oni najistaknutiji odvedeni su u nepoznato. Za njih 19 te još 16 civila traga se punih 27 godina.

Zajedno s obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitetelja Bugojna, članovima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a prisjetilo se srpnja 1993. godine, progona i stradanja kojeg su u ovom mjesecu proživjeli bugojanski Hrvati ali i aktualnih događanja, pronalaska tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša za čijim se tijelima traga već 27 godina istodobno s imenovanjem Selme Cikotića ministrom sigurnosti BiH. Cikotića kao ratnog zapovjednika postrojbi tzv. Armije BiH u čijoj odgovornosti je bilo Bugojno, bugojanski Hrvati terete za zločine po zapovjednoj odgovornosti, a dokumenti Tužiteljstva BiH koji su ovih dana izašli na vidjelo, potvrdili su kako je Cikotić protuzakonito brisan iz optužnice. Cikotić je imenovan uspkos protivljenju dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora.

Pronađeni posmrtni ostaci na Rostovu trebaju biti poruka da pravna država mora funkcionirati, a odgovorni za zločine biti procesuirani i izvedeni pred lice pravde.

„Iznimno je emotivno biti danas u Bugojnu, susresti se s obiteljima koje sve ove godine tragaju za tijelima svojih najmilijih. Prisjećajući se žrtvava bugojanskih Hrvata, odajemo počast svim našim žrtvama koje još uvijek traže istinu i pravdu. BiH je država tri jednakopravna naroda i kao takva mora na jednaj način tretirati sve žrtve, odnosno procesuirati odgovorne za zločin i mi ćemo na tomu ustrajati jer to je jedan od uvjeta izgradnje pravne države u punom kapacitetu“, kazala je Krišto.

Predvodeći misu zadušnici za poginule i nestale hrvatske branitelje Bugojna, fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene usporedio je nestale bugojanske Hrvate s blaženim Alojzije Stepincom jer kako je kazao svi su oni kao i kardinal Stepinac prošli proces neprihvaćanja, mržnje, progona i izrugivanja. „Ništa nije ostalo sakriveno, tako ni tijela vaših nestalih, a zločin, zločinac i mržnja nikad neće imati zadnju riječ već ljubav i praštanje“, poručio je mnoštvu okupljenih na misi zadušnici fra Nikica Vujica.