Poruka epidemiologa: Sljedeća dva do tri tjedna su ključna

Danas su se javnosti obratili predstavnici federalnih institucija povodom širenja koronavirusa, a premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako je direktor Svjetske organizacije pohvalio mjere koje se provode u BiH te pozvao građane da se i dalje nastave pridržavati preporuka i naredbi nadležnih u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Govoreći o rekonstrukciji Kriznog stožera Federalne civilne uprave, kazao je kako to nije bio politički potez.

To je jedno tehničko pitanje da bismo ga učinili efakasnijim. Ranije je činio 21 osobu a sada su tu osobe koje direktno učestvuju u borbi protiv korona virusa – a to je šef federalne policije, direktor inspekcijskih službi, direktor robnih rezervi i direktor Zavoda za javno zdravstvo. Te organizacije nisu bile zastupljene, a glavni teret ide preko njih. Mi smo dakle Krizni stožer sada samo napravili efikasnijim. Posljedica toga je efikasno odlučivanje i već smo sinoć dobili potrebe za nabavku zdravstvenih sredstava za kojima je ogromna potreba, a vlada je to sinoć i odobrila. To je nabavka milijun zaštitinih maski, 5.000 odjela za zdravstvene radnike, koliko ih i imamo u FBiH, 500.000 rukavica i 170.000 testova koji služe za mjerenje prisustva ili ne prisustva korona virusa, istakao je Novalić u svome obraćanju javnosti.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH Davor Pehar je govorio o izvještajima u vezi sa prisustvom slučajeva zaraze korona virusom na prostoru FBiH.

U odnosu na posljednji izvještaj do jutros do 10 sati imamo 18 novih uzetih uzoraka, kod 5 osoba je potvrđen korona virus. Što se tiče novih pet slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan je iz Gruda. Kad uzmemo jučerašnji cijeli dan do danas do 10 sati imali smo 10 novih potvrđenih Covid-19 slučajeva. Do danas je u Federaciji BiH testirano 517 osoba s tim da je Covid-19 potvrđen kod 62 pacijenta. Najviše potvrđenih imamo u HNK – 26, KS – 9 ZDK – 8, ZHK – 7, USK – 6 BPK 4 , Posavksi 1, SBK 1. Do danas Tuzlanski i Kanton 10 nisu prijavili pozitivne slučajeve korona virusa. Imamo i tri potvrđena smrtna slučaja – u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Što se tiče nadzora, preko 30.000 ljudi je stavljeno pod nadzor i to smatramo jednom jako uspješnom protuepidemijskom mjerom, kazao je Pehar.

Pozvao je građane na striktno pridržavanje samoizolacije i praćenje naredbi nadležnih institucija.

Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave korona virusa na prostoru FBiH i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epdemije bit će manja, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i na taj način ćemo izbjeći scenarij kojeg zovemo talijanski, kada je došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sustava, istakao je direktor ZZJZ.

Zahvalio se svim građanima koji, kako je kazao, strpljivo i pozorno i odgovorno prate i poštuju sve naredbe i preporuke, ali da traži i od manjeg dijela ljudi, koji još nisu svjesni ozbiljnosti situacije, da promijene taj svoj neodgovorni stav i da se počnu odgovorno ponašati, jer je to, kako je naglasio, ključ uspjeha kako da što bezbolnije izađemo iz ove situacije.

Javnosti se obratila i predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo Sanela Pašić koja je kazala i da su banke u BiH i više nego svjesne udara korona virusa i na ekonomiju, te da će biti partneri svojim klijentima kao i da će dati kreditne olakšice svojim klijentima.

Odluka će stupiti danas ili sutra na snagu. Zadatak bankara je da uzme taj okvir i da odgovori kome i kako se daje, proces je kompliciran i treba nam nekoliko dana da to definiramo. Prvi princip je da želimo pomoći svima koji su ugroženi ovim virusom. Drugi je da želimo držati kao prioritet zdravlje klijenata, odnosno naša je mjera da ima manje fizičkog kontakta i papira i treći princip je održati stabilnost bankarskog sektora. Kad banke definiraju svoje uvjete, koristit će sve svoje kanale od web stranica, telefonskih brojeva i ostalog da objasni situaciju klijentima i u tom kontekstu molim klijente da budu strpljivi, naglasila je Pašić.