Poribljavanje Lašve i Kruščice

Nakon što je prije dva tjedna Udruga sportskih ribolovaca Viteza uspješno organizirala Federalno momčadsko i pojedinačno sportsko ribolovno natjecanje „Fly fishing”, proteklog vikenda u djelo su proveli još jednu akciju vrijednu pozornosti i poštovanja.

Naime, u rijeku Lašvu, u dijelu vodotoka kroz općinu Vitez, u dužini od petnaestak kilometara, i u njezinu pritoku Kruščicu, od hotela „Bedem” pa do ušća, u petak i subotu, pustili su oko 100 tisuća mlađi potočne pastrve, dužine oko 8 cm. A kako nam je kazao Dragan Jonjić, predsjednik Udruge koja ima oko 160 članova, ovo poribljavanje plemenitom riječnom pastrvom, je plod dobre suradnje Udruge i Mirka Šakića, vlasnika mini-hidroelektrane na rijeci Lašvi i sportsko-rekreacijsko-ugostiteljskog kompleksa „Ribica”, koji ima i svoje mrjestilište. Suradnja od obostranog interesa će se nastaviti, a uz 100 tisuća komada mlađi potočne pastrve darovane viteškim ribićima, isto toliko je darovano i srednjobosanskom županijskom Udruženju sportskih ribolovaca sa sjedištem u Travniku.

Uz novoizgrađeni ribolovni revir (2010.) sa svim pratećim sadržajima, među kojima je i Ribarska kuća, članovi ove Udruge, uz redovito poribljavanje plemenitim pastrvom, lipljanom i mladicom, veliki trud ulažu u čišćenje korita rijeke Lašve i njezinih pritoka, Kruščice i Bile. Rezultati su vrijedni, zapaženi, za što viteški ribići-ekolozi ulažu veliki trud i samoprijegor i u očuvanju prirode i čistog i zdravog prirodnog okoliša, svojim sugrađanima mogu (trebali bi) biti pozitivan primjer.

Zvonimir Čilić