Pored osiguranja ostali bez robe i novca

Da je BiH zemlja apsurda i država u kojoj prestaje sva logika, dokazuje i primjer poduzeća za proizvodnju furnira “Palavra” iz Nove Bile. Umjesto naknade za izgorjelu i osiguranu robu, nakon sedam godina povlačenja po sudovima, novobiljansko poduzeće ostalo je i bez novca i bez robe.

Naime, poduzeće “Palavra” iz Nove Bile u prvostupanjskom postupku pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta u veljači 2013. godine dobilo je presudu prema kojoj je “Brčko Gas Osiguranje” d.d. Brčko bilo obvezno nadoknaditi štetu za izgorjelu robu koju je prevozio “Želja-Transport-Commerce” iz Osmaka.

Naime, prijevozniku se zapalio kamion u Grčkoj. U požaru je izgorjela roba, odnosno furnir poduzeća “Palavra” u vrijednosti od blizu 133 tisuće maraka. Presudom je sud naložio da “Brčko Gas Osiguranje” plati 100 tisuća KM štete “Palavri”, a ostatak štete vlasniku robe namiri prijevoznička tvrtka “Želja Transport Commerce”. Uporište u ovakvoj presudi Sud je našao u činjenici da je roba novobiljanskog poduzeća bila osigurana piše artinfo.ba.

“Smatrao sam da je to pravično i normalno jer je moja roba osigurana preko prijevoznika na 100 tisuća KM koliko on ima osiguranje za terete koje prevozi u inozemstvo. Ostatak štete prijevoznik je preuzeo na sebe. Mislio sam da je to riješena stvar jer moja roba je osigurana kod Brčko Gas Osiguranja, kamion se zapalio u Grčkoj i nije stigla na odredište. Dakle, poptuno je uništena”, kaže Predrag Palavra, vlasnik poduzeća koje je najveći proizvođač i izvoznik furnira na prostorima bivše Jugoslavije.

Problemi počinju žalbom “Brčko Gas Osiguranje” Apelacionom sudu Brčko Distrikta i tvrdnjom da su platili prijevozniku Želja-Transport-Commerce za oštećenje robe iznos od 22.351,23 KM što po njima predstavlja limit osigurane svote. Također, tvrde da u ovom slučaju poduzeće “Palavra” nema nikava prava jer i nije strana u postupku odnosno ugovor o osiguranju stvara prava i obveze samo na ugovorne strane a ne i na treća lica. Apelacioni sud Brčko Distrikta prihvaća ovakve teze “Brčko Gas Osiguranja” i poništava prvostupanjsku presudu Osnovnog suda Brčko Distrikta koji je presudio u korist novobiljanskog poduzeća, u ovom slučaju oštećenog osiguranika.

“Svugdje u svijetu osiguranje na osnovu police mora isplatiti štetu oštećenom, odnosno osiguranom. Vidite ovdje u BiH taj problem prebacuju na prijevoznika. Da prijevoznik nije imao policu osiguranja na 100 tisuća KM od ‘Brčko Gas Osiguranja’ on ne bi mogao voziti moju robu. Prvo ja mu ne bih dozvolio, drugo ne bi mogao prijeći granicu. Kakva se poruka ovom presudom upućuje onima koji žele investirati u ovu zemlju ili prijevoznicima koji imaju osiguranje kod ‘Brčko Gasa’ nije teško zaključiti? Da smo kojim slučajem manja tvrtka mi bi već morali staviti ključ u bravu i otpustiti radnike. Sudski proces koji nam je trebao osigurati zaštitu prava pretvorio se u farsu nakon sedam dugih godina. Na kraju ostali smo bez robe i novca, a još moramo platiti i sudske troškove od nekoliko tisuća maraka”, ističe ogorčeni vlasnik poduzeća iz Nove Bile.

Za njega pravna bitka nije završena. Pravdu će tražiti sve do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu piše artinfo.ba.

Izvor

Prethodni članakNogometaši Viteza kompletirali redove, stigli Branković i Barišić
Sljedeći članakDošao Hrvoje Barišić, struka ima jači kadar