Popodnevni odmor od nekoliko minuta osvježava um i potiče na kreativnost

Kratkotrajni popodnevni odmor, popularna siesta, povoljno djeluje na rad vašeg mozga. No, “ubiti malo oko” može biti i umjetnost i znanost.

Wall Street Journal nudi preporuke za planiranje savršenog drijemeža, uključujući i koliko dugo trebate odspavati i u koje vrijeme dana.

Stručnjaci za spavanje kažu da vam 10 do 20 minuta sna može pomoći osvježiti um, da budete kreativniji, može vam potaknuti inteligenciju, pa čak i pomoći da živite duže i zdravije. No, ovisno o tome što želite postići kratkotrajnim snom, razlikuje se i idealno vrijeme spavanja.

Za brzo jačanje budnosti, stručnjaci kažu da je 10 do 20 minuta sna dovoljno da se natrag vratite na posao čili i odmorni.

Za kognitivnu obradu memorije, međutim, 60-minutni drijemež bit će korisniji. Ovo dulje spavanje vam može pomoći kod prisjećanja nekih činjenica, mjesta i lica. Loša strana: podbuhlost nakon buđenja.

Konačno, 90-minutni drijemež vjerojatno uključuje cijeli ciklus spavanja, što pomaže kreativnosti te emotivnoj i proceduralnoj memoriji, kao što je primjerice učenje kako voziti bicikl. Buđenje nakon REM faze spavanja obično znači minimalnu količinu inercije sna.

Osim tih preporuka, jedan iznenađujući prijedlog je da sjedite uspravno za vrijeme spavanja, jer će vam to pomoći da izbjegnete dubok san.

A ako vam se dogodi da počnete sanjati dok se tako kratkotrajno odmarate, to može biti znak da vam nedostaje sna.