Poplave širom BiH: Poplavljene kuće, pokrenuta klizišta, blokirani putevi

Obilne kiše i topljenje snijega u Bosni i Hercegovini pokrenuli su brojna klizišta, nekoliko kuća je uništeno, a promet je blokiran na više putnih pravaca. Najgora situacija je u Srednjobosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Na području Srednjobosanske županije zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je promet na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. 

Dežurni operativni MUP-a SBŽ je kazao da je na području Gornjeg Vakufa zabilježeno klizište koje je uništilo dvije kuće, ali da na svu sreću nije bilo ozlijeđenih osoba, a u Bugojnu je uslijed izlijevanja Vrbasa urušen pomoćni most, piše Klix.ba. 

Za sada ističu da nema većih opasnosti, ali da sve službe civilne zaštite prate situaciju i reagiraju u skladu sa svojim mogućnostima. Uslijed izlijevanja vode iz jednog od kolektora otpadnih voda od jutros je u zeničkom naselju Tetovo poplavljeno nekoliko kuća, a više od stotinu je ugroženo. Prema riječima direktorica Županijske uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije začepljeni odvodi te izlijevanje potoka stvorilo je probleme u nekoliko naselja zbog čega je alarmirana Gradska uprava civilne zaštite Zenica.

Prema izvješću Županijske uprave civilne zaštite ZDŽ vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Županije je povećan i u granicama izlijevanja. Visina rijeke Bosne iznosi 320 cm, a granica izlijevanja je 350 cm. U zeničkom naselju Bistričak situacija je alarmantna. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.

“Put nam je od sinoć u blokadi zbog izlijevanja potoka i ne možemo nikako napustiti naše kuće da bismo otišli na sigurno. Imamo i teške bolesnike kojima treba hitna pomoć, ali ne možemo doći do njih. Rijeka je nadošla, sinoć smo zvali općinu Zenica koja nam je rekla da ne zna u čijoj je to nadležnosti”, kazao je za Klix mještatnin ovog područja Senad Kruško. Jastrebac je u potpunoj blokadi.

Imam bolesnu majku, pet godina nepokretnu, još dva bolesnika kojima je potrebna pomoć i prema kojima je Hitna pomoć jutros krenula, ali nije mogla proći. Ja ne znam zbog čega se prepucavaju, ali put je još blokiran i nama nije dobro”, kazao je Kruško.

Poplave su zabilježene u i oko Sarajeva, nekoliko gradskih ulica je prekriveno vodom, a kod Pazarića potoci su poplavili polja i okućnice. Također, zabilježen je porast rijeka u Sarajevskoj županiji, uključujući Bosnu, Miljacku i Željeznicu. U Zenici proglašeno stanje prirodne nesreće Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u svojstvu komandanta civilne zaštite, održao je izvanredni sastanak Stožera civilne zaštite grada Zenica, na kojem je donesena i Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritorijui grada Zenica.

-Svi ljudski, ali i materijalno – tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja. Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za naredno razdoblje, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve strojeve u funkciju – kazao je nakon sastanka Kasumović, koji je, kako se ističe u priopćenju za javnost, osim gradskih službi, u funkciji stavio i radnike te mehanizaciju javnih poduzeća.

Poplave ugrozile naselja u SBŽ

Otapanje snijega i obilne oborine stvorile su velike probleme u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u kojoj su pojedina naselja ugrožena, a prometnice blokirane, potvrđeno je Feni u županijskoj Upravi civilne zaštite.

– Situacija je dosta ozbiljna i sve ekipe civilne zaštite su na terenu, te radimo sve sukladno našim mogućnostima –  kazala je dežurna operativna Zenada Čaušević.

Uslijed povišenog vodostaja rijeka, u općini Busovača su ugrožena naselja, među kojima su Polje, Krčevine, Kaonik, te vikend naselje prema Tisovcu, dok u Kaćunima, zbog vjetra tijekom protekle noći, ima odnesenih krovova, kao i poplavljenih kuća.

U općini Travnik problema ima u naselju Polje Slavka Gavrančića, u kojem su oborinske vode poplavile zemljište i kuće, u naselju Bojna zaustavljen je promet, a rijeka se izlila u naselju Dolac na Lašvi. Također, pokrenuta su dva klizišta u toj općini, u Pokrajčićima i naselju Bijelo Bučje. Kako je kazala Čaušević, u Gornjem Vakufu/Uskoplju, uslijed pokretanja klizišta, jedna kuća je potpuno nestala, dok je druga znatno oštećena.

Otapanje snijega i obilne oborine stvorile su velike probleme u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u kojoj su pojedina naselja ugrožena, a prometnice blokirane, potvrđeno je Feni u županijskoj Upravi civilne zaštite.

– Situacija je dosta ozbiljna i sve ekipe civilne zaštite su na terenu, te radimo sve sukladno našim mogućnostima –  kazala je dežurna operativna Zenada Čaušević. Uslijed povišenog vodostaja rijeka, u općini Busovača su ugrožena naselja, među kojima su Polje, Krčevine, Kaonik, te vikend naselje prema Tisovcu, dok u Kaćunima, zbog vjetra tijekom protekle noći, ima odnesenih krovova, kao i poplavljenih kuća. U općini Travnik problema ima u naselju Polje Slavka Gavrančića, u kojem su oborinske vode poplavile zemljište i kuće, u naselju Bojna zaustavljen je promet, a rijeka se izlila u naselju Dolac na Lašvi. Također, pokrenuta su dva klizišta u toj općini, u Pokrajčićima i naselju Bijelo Bučje. Kako je kazala Čaušević, u Gornjem Vakufu/Uskoplju, uslijed pokretanja klizišta, jedna kuća je potpuno nestala, dok je druga znatno oštećena.

– U Bugojnu je bilo ugroženo 20-ak kuća, ali srećom voda se povukla. Međutim, u naselju Donje Karadže kuće ugrožavaju i podzemne vode – naglasila je ona. Kako je kazala Čaušević, problema sa poplavama ima i u općini Novi Travnik, iz kojeg u Upravi, trenutno, čekaju izvješće, dok se na području Kreševa otežano prometuje prema Kiseljaku. Vodostaj rijeke povišen je i u Fojnici, a otežano se prometuje i u naselju Gromiljak, općina Kiseljak.

– Imamo veliki priljev vode, a kanali uz ceste nisu dobro očišćeni. Također, ovoj situaciji su doprinijeli i nesavjesni vozači, koji bacaju otpatke, pa su se pojavila začepljenja – naglasila je Čaušević. Očekuje se prestanak oborina, ali će vodostaji rasti Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak je za Klix.ba rekao da ima štete no da velike rijeke zasad ne prijete izlijevanjem te da se očekuje prestanak oborina, iako to ne znači da će se poplave povući. Informacije o poplavama dolaze tijekom cijelog dana iz okolice Sarajeva te iz Srednjobosanske županije. 

“Zbog jakog juga koji je puhao i obilne kiše tijekom jučerašnjeg dana i noći došlo je do bujica i izlijevanja manjih rijeka, zbog čega je nastala šteta u okolici Sarajeva, u Tarčinu, Kiseljaku, Busovači i dijelu prema Travniku. Imamo određenih problema, ali je najavljeno da će kiša prestajati padati tijekom dana”, izjavio je Solak.

Dobra vijest je da se očekuje poboljšanje vremenskih prilika, odnosno prestanak oborina. 

“Iako se očekuje smanjenje, a potom i prestanak oborina, razine rijeka ipak će rasti. Imat ćemo posla, vidjet ćemo što će se dalje događati”, kazao je Solak.

U općini Jezero nekoliko kuća zaplavljeno Vodostaj rijeka u Republici Srpskoj (RS) je u porastu, ali ispod kote redovite obrane od poplava, podaci su entitetskog Hidrometeorološkog zavoda. Najveći rast vodostaja ima Bosna u dobojskoj regiji, oko 90 cm. Sava ima povećanje vodostaja u prosjeku oko 30 cm, javlja Fena. 

-U općini Jezero rijeka Pliva i rječica Jošavka zaplavile su nekoliko kuća, priopćeno  je iz Civilne zaštite RS-a. Jak vjetar prouzročio je štetu i prekid isporuke struje potrošačima. Kiša i otopljeni snijeg prouzročili probleme u Zenici Naglo topljenje snijega i kiša koja od sinoć pada, prouzročili su probleme u nekoliko zeničkih naselja – izjavio je za Fenu direktor Županijske uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije Džavid Aličić. – To je stara boljka u Zenici, izlili su se potoci, začepili odvodi…

U nekoliko naselja imamo problema, ali smo alarmirali Gradsku upravu CZ Zenica pa ćemo pratiti situaciju tijekom dana – kaže Aličić, koji dodaje kako Operativni centar CZZDK nije zaprimio pozive iz drugih općina u ZDŽ. – Vodostaj rijeke Bosne još uvijek nije tako visok, tako da nema izlijevanja Bosne u naseljima kroz koja polazi u ZDŽ – kaže Aličić.

Mještanin Bistričaka Senad Kruško potvrdio je da je, zbog izlijevanja Vukotićkog potoka, odsječen jedan dio sela Vukotići te Jastrebac. – U tom kraju imamo tri teška bolesnika, do kojih ne možemo doći, jer put je još od sinoć u blokadi- kaže Kruško, koji se nada da će nadležne službe brzo intervenirati i omogućiti komunikaciju na putu Bistričak – Jastrebac. Naglo topljenje snijega i kiša koja od sinoć pada, prouzročili su probleme u nekoliko zeničkih naselja – izjavio je za Fenu direktor Županijske uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije Džavid Aličić. – To je stara boljka u Zenici, izlili su se potoci, začepili odvodi… U nekoliko naselja imamo problema, ali smo alarmirali Gradsku upravu CZ Zenica pa ćemo pratiti situaciju tijekom dana – kaže Aličić, koji dodaje kako Operativni centar CZZDK nije zaprimio pozive iz drugih općina u ZDŽ. – Vodostaj rijeke Bosne još uvijek nije tako visok, tako da nema izlijevanja Bosne u naseljima kroz koja polazi u ZDŽ – kaže Aličić. Mještanin Bistričaka Senad Kruško potvrdio je da je, zbog izlijevanja Vukotićkog potoka, odsječen jedan dio sela Vukotići te Jastrebac. – U tom kraju imamo tri teška bolesnika, do kojih ne možemo doći, jer put je još od sinoć u blokadi- kaže Kruško, koji se nada da će nadležne službe brzo intervenirati i omogućiti komunikaciju na putu Bistričak – Jastrebac.