Popis završen na teritoriji cijele BiH, u sve 142 općine

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je popis sinoć u 21 sat završen na cijeloj teritoriji BiH, u sve 142 općine, sukladno Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH.

Po njegovim riječima, u terenskom radu sudjelovalo je ukupno 40 državnih instruktora, 203 entitetska instruktora, 30 članova županijskih popisnih komisija, 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, 2.800 općinskih instruktora, 22.000 popisivača, osoblje statističkih institucija koje je konstantno radilo na pripremama, organizaciji i samoj realizaciji popisa.

Korišteno je više od 100 tona papira, više od pet milijuna popisnih obrazaca, metodologija, uputstava i drugih logističkih materijala.

Milinović je kazao da su pored osoblja statistike, terenski rad pratili i međunarodni promatrači, njih 28 ukupno.

– Agencija i entitetski zavodi su kontinuirano pružali podšku osoblju u terenskom radu. Sve vrijeme na raspolaganju građanima bio je javni “call centar” za građane koji je evidentirao ukupno 6.911 poziva građana. Najveći broj poziva građana evidentiran je predzadnji dan, 693 poziva, kazao je Milinović.

Dodao je da je za podršku osoblju za terenski rad svaki dan od 8 do 21 sat osoblju terenskog rada bio na raspolaganju “free call centar” putem kojeg je pružana stručna metodološka pomoć u terenskom radu. Evidentiran je ukupno 2.891 poziv državnih i entitetskih instruktora.

– Agencija i entitetki zavodi su imali svakodnevno izvještavanje putem sms servisa. Od popisivača s terena zaprimljeno je ukupno oko 170 tisuća sms poruka. U tijeku terenskog rada zaprimani su i prigovori građana za slučajeve koje su građani smatrali neregularnim u terenskom radu. Mi smo svu tu prijavu proanalizirali, utvrdili ukupno tri nepoštivanja metodologije, zakona. To smo i sankcionirali i ponovili popis u određenim popisnim krugovima – kazao je Milinović.

Po njegovim riječima, najveći broj građana je imao prigovor iz razloga što je popisivač slijedio metodologiju, zakon i nije htio da ih popiše na način kako bi oni htjeli da se popišu.

– Izuzetno smo zadovoljni odnosnom prema poslu i urađenim poslom od strane popisivača, općinskih instruktora i drugog osoblja terenskog rada, uvažavajući i određene probleme na terenu. Ovo je jedan živ proces gdje imate 25 tisuća osoba koje rade jedan posao u veoma kratkom roku, i pripremljen i organiziran i zakonski obvezan da se provede. Bitno je napomenuti da smo osigurali sve mehanizme zaštite osobnih podataka građana i u potpunosti će biti ispoštovani svi elementi zaštite osobnih podataka svakog građanina – kazao je Milinović.