Ponoćne mise u Lašvanskoj dolini

S temperaturom 3 – 4 stupnja ispod ništice, s gustim injem na granama drveća, kao nadomjestak snijegu i željenom „Bijelom Božiću“, na prigodan i tradicionalan način u Lašvanskoj dolini dočekan je Božić.

Ovaj veliki katolički blagdan dočekan je u crkvenim zdanjima na misama polnoćkama slavljenim u 14 župnih crkava Travničkog dekanata. Dvije župne crkve, kao i ranijih godina, bile su bez ponoćnih misa – samostanska crkva sv. Franje u Gučoj Gori gdje se tradicionalno slavi misa zornica, te u Koričanima, prognanoj travničkoj župi na platou Vlaića, gdje se, već godinama, b sveta misa slavi samu u božićno prijepodne. U ovoj župi, naime, trenutno živi tek nekoliko žitelja od predratnih tisuću. Bolje, ali ne i dobra situacija je u drugim prognanim župama ovoga područja (Turbe, Potkraj, Brajkovići, Rostovo, Pećin…) u koje se vratilo 10 – 30 posto predratnog stanovništva hrvatske nacionalnosti. A povratak je, već odavno, potpuno stao!

U Vitezu, najmnogoljudnijoj župi Vrhbosanske nadbiskupije svete mise polnoćke slavljene su u župnoj crkvi sv. Jurja , u filijalnim crkvama sv. Leopolda Mandića i sv. Mateja, te na brdu Kalvarija gdje se, kao i ranijih godina okupio najveći broj vjernika. Ovo je, ujedno, jedino mjesto u Bosni gdje se ponoćna misa tradicionalno slavi na otvorenom, bez obzira na vremenske (ne)prilike, na – 15, recimo 2001. ili pak na + 14 koliko je bilo 2009. godine.
I ove godine, za stotu godišnjicu (2013) izgradnje crkvice na vrhu brda, staza križnoga puta, s obje strane, od podnožja do vrha brda je bila obilježena i osvijetljena plamenovima tisuće svijeća koje u predbožićnu večer pale mještani, a što ovom svetištu Gospe žalosne daje jedinstveni vizualni ugođaj vidljiv i sa nekoliko kilometar udaljenosti ako noć nije maglovita kao što je to bila ove godine.

No, na žalost velikog broja vjernika sveta misa polnoćka, nakon što je dvije godine uzastopno slavljena na platou brda, uz crkvicu Gospe Žalosne, izgrađenoj prije 102,5 godine, na prekrasnom i jedinstvenom mjestu koje dominira Lašvanskom dolinom, ove se godine sve vratilo na staro. I sveta misa polnoćka, koju je predvodio fra Ivan Kasalo, slavljena je u podnožju brda, kod prve postaje Križnoga puta, gdje se sada upravo gradi kapelica sv. Anti. A taj prostor, skučen, neprimjeren, premali za veliki broj vjernika, koji su došli u molitvi slaviti dolazak Gospodinov. Zašto tu, a ne na vrhu brda Kalvarija, na platou uz crkvicu Gospe Žalosne?