Pomozimo da mali Stipe Ljubić zbog raka ne izgubi i drugo oko

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'Anja (22) i Marko (23) Ljubić prije mjesec dana nisu ni sanjali da će im pedijatrijski pregled u Mostaru otkriti da njihov 17-mjesečni sin Stipe boluje od uznapredovalog raka oka. Tumor je mališanu potpuno uništio desno oko pa mu je ono uklonjeno prošli tjedan u zagrebačkoj bolnici “Sestre milosrdnice”. No, rak je zahvatio i lijevo, a roditelji se nadaju da će vid na tome oku sinu spasiti liječenjem u klinici u Njemačkoj, u Essenu.

– Stipe ima retinoblastom, koji je nasljedan – prepričala je dječakova majka što su im rekli mostarski liječnici.

Iako je, nastavlja, Stipe od rođenja imao problema s okom, koje je bježalo u stranu, nisu se žurili liječniku.

Proteza, kemoterapije…

– Pa i suprug ima taj problem i nismo se uzrujavali – priznala je majka. No sistematski pregled koji je u srpnju obavljen u mostarskoj bolnici otkrio je da dječačić na desno oko uopće ne vidi jer je, kaže Anja, prepuno tumora.

– Hitno su nas poslali u Zagreb, a liječnici u KB-u “Sestre milosrdnice” odmah su izvadili bolesno oko i time spriječili da tumor prijeđe na mozak – priča dječakov otac Marko. Bili su, otkriva, spremni na to da će mališan izgubiti jedno oko, no šokirao ih je nalaz zagrebačkih liječnika koji je pokazao da je zloćudna tvorevina napala i drugo.

– Liječnici u bolnici rekli su da u klinici u Essenu primjenjuju metode kojima bi mu se mogao spasiti vid – s nadom u očima rekao je tata Marko.

Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Donacije moguće uplatiti na žiro račun
Operacija za dva oka ondje bi stajala, kaže tata, oko 220.000 eura, pa se nadaju da će Stipi trebati nešto manje.

– Nemamo novca, a Stipu nakon operacije oka čeka i ugradnja protezice te kemoterapije i zračenja – priznao je. Osiguranje u Mostaru neće im priznati troškove liječenja u Essenu, a liječnici u bolnici ponavljaju da je onamo najbolje ići.

Svi koji žele pomoći obitelji Ljubić, novac mogu uplatiti na žiroračun:

Za Bosnu i Hercegovinu: 3381002527750182 (banka Uni Credit) – uplata u KM
Broj računa za Hrvatsku : 2340009 – 3214427099 (Privredna Banka Zagreb – grad na uplatnici treba biti Zagreb) – upata u KN
Broj računa za inozemstvo – IBAN :BA393381004003068869, SWIFT CODE:UNCRBA22. (Banka Uni Credit, Mostar) – sve valute.

Novac se uplaćuje na ime: Marko Ljubić

Prekidom očnog živca sprečava se širenje na mozak

Retinoblastom je brzo napredujući tumor koji se razvija u stanicama mrežnice oka – objasnio je oftalmolog prof. Nikica Gabrić. Postoje, kaže, dva oblika bolesti – nasljedni i nenasljedni – a napadaju jedno na 20.000 novorođene djece. U većini slučajeva napadnuto je jedno oko, a samo u rijetkima oba. – Problem je što se ovaj tumor vrlo brzo širi kroz optički živac u mozak, a ako se to dogodi, prognoze za izlječenje prilično su male, a bolest teška – otkrio je prof. Gabrić. Kako bi se to spriječilo, upozorava, treba prekinuti očni živac na tumorom zahvaćenom oku pa je to dodatan problem u djece kojima je tumor zahvatio oba oka. No, uvijek treba spašavati život.

{youtube}PyY_yTzjHok{/youtube}