Polnoćke u Lašvanskoj dolini! (FOTO, VIDEO)

Kalvarija VitezPo prekrasnom zimskom predbožićnom vremenu, uz bijeli snježni pokrivač od desetak centimetara, i snijeg koji je počeo padati u prvim večernjim satima na Badnjak, s – 2 stupnja celzijevih, veselo i dostojanstveno u Lašvanskoj dolini je dočekan Božić.
Veliki broj vjernika, unatoč snijegu i skliskim prometnicama, ovaj veliki katolički blagdan dočekao je u ozračju crkvenih zdanja na misama polnoćkama slavljenim u 14 župnih crkava.

Dvije župne crkve bile su i ove godine bez ponoćnih misa – samostanska, ujedno i župna crkva sv. Franje u Gučoj Gori, gdje se tradicionalno slavi misa zornica, te u Koričanima, prognanoj i u ratu opustošenoj župi na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od preko 1300 metara. U ovoj župi stalno živi tek desetak povratnika od predratnih tisuću župljana, a svetoj misi koju je prvoga dana Božića predvodio župnik don Pavo Nikolić, ujedno i župnik travničke župe Potkraj, prisustvovalo je petoro žitelja Koričana i troje pristiglih iz Travnika.

Bolje, ali ne i dobra situacija, bila je u drugim prognanim župama u Lašvanskoj dolini (Turbe, Potkraj, Brajkovići, Travnik, Pećine, Rostovo) u koje se vratilo 10-30% predratnih župljana, pa je na svetim misama bilo daleko više vjernika, ali to je, još uvijek, daleko od predratnog vremena. Pitanje je hoće li se u skoroj budućnosti ta situacija uopće popraviti?. Upravo s tim nakanama, s nakanama za mir, toleranciju, za povratak, te bolje i sigurnije životno sutra, molilo se u svim crkvama na božićnim misama u Lašvanskoj dolini.

U Vitezu, u najvećoj župi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, svete mise polnoćke slavljene su u potpuno obnovljenoj (ove godine župa je obilježila 150.-tu godišnjicu utemeljenja) župnoj crkvi sv. Jurja, u filijalnim crkvama sv. Leopolda Mandića i sv. Mateja, te na brdu Kalvarija gdje se, kao i proteklih godina, okupio veliki broj vjernika. Kalvarija je, ujedno, jedino mjesto u Bosni gdje se ponoćna sveta misa tradicionalno slavi na otvorenom bez obzira na vremenske (ne)prilike, na -15 stupnjeva celzijevih, recimo, 2001., na + 14 koliko je bilo 2010., ili pak uz snijeg koji je neprestano padao ove godine i uz – 2 ili tri stupnja ispod ništice.

Vrijedno i zanimljivo je naglasiti, uoči svete mise polnoćke u crkvi sv. Jurja u Vitezu, vrijedni članovi Gradskog kazališta mladih i Udruge  mladih „Enter“, postavili su žive jaslice. U toj blaženoj večeri, u vremenskim prilikama koje se potpuno drugačije od betlehemskih, tri puta su izvodili i prigodan igrokaz na veliko oduševljenje velikog broja pristiglih viteških mališana koji su i u snježnoj noći, sa svojim roditeljima došli pogledati i uživati u ovom događaju i ugođaju.

Žive jaslice, dan ranije, improvizirali su, također na lijep i zanimljiv način, i Gučogorci u svojoj lijepoj samostanskoj i župnoj crkvi izgrađenoj prije 151. godinu.

Zvonimir Čilić / VL

{youtube}JOri4IXmuao{/youtube}
Video: Alojz Mlakić

{gallery}drustvo/kalvarija2011{/gallery}

Foto: Filip Šarić

{gallery}drustvo/jaslice_vitez{/gallery}

Foto: Borislav Sučić