Poljski veleposlanik u BiH posjetio Vitez

U pratnji hrvatskog veleposlanika u BiH, Ivana Del Vechia u četvrtak poslije podne Vitez je posjetio veleposlanik Republike Poljske u BiH, Andrzej Krawezyk. Domaćin im je bio viteški gospodarstvenik, Franjo Rajković, vlasnik ugledne tvrtke Economi. A hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio, koji je svojevremeno bio veleposlanik Hrvatske u Poljskoj, rado je prihvati biti nam i prevoditelj.

„Posao veleposlanika je, uz mnogo što drugoga, kazao je, odgovarajući na naše pitanje, otkud i zašto u Vitezu, što bolje upoznati zemlju u kojoj obnašaš važnu misiju veleposlanika – upoznati ljude, krajeve, kulturnu baštinu, vidjeti mogućnosti za što bolju i što čvršću suradnju u svim oblastima života i rada. Ja to uporno i činim a prolazeći nedavno kroz područje srednje Bosne, vidio sam, bio sam jako iznenađen ovom poslovnom zonom u Vitezu. Jer, sve je nekako djelovalo nestvarno, kao osamljeni otok, lijepa životna i gospodarska oaza, što je, na neki način na mene djelovalo vrlo zanimljivo, intrigantno. I želio sam saznati što je to utjecalo, kako se ovdje gdje je prije dvadesetak godina bjesnio krvavi rat, napravljen ovakav europski iskorak. I evo, zato sam u Vitezu, u tvrtki Economic, poznatog gospodarstvenika Franje Rajkovića, koji je, rekli su mi, idejni začetnik ovog gospodarskog poduhvata koji, nedvojbeno, zorno govori o mogućnostima i Bosne i Hercegovine“, kazao je poljski veleposlanik.

Naglasio je, kako je upravo radi toga, na licu mjesta, želio saznati kakve su mogućnosti suradnje tvrtki ovog Poslovnog centra europskih karakteristika i tvrtki iz Poljske.

„A već na prvom koraku, obilazeći proizvodne pogone Economica, linije izrade namještaja, od djelatnika u pogonu saznao sam da suradnja Economica i partnera iz Poljske već postoji. Drago mi je da moj dolazak neće biti početak uspostave suradnje, nego nastavak s realnim mogućnostima za nove iskorake u suradnji“.

Poljski veleposlanik je također kazao kako su neosporne velike mogućnosti za suradnju, što do sada, ni kada je Vitez u pitanju, niti BiH, ni izbliza nisu iskorištene.

„Želim raditi na proširenju suradnje jer su obostrane mogućnosti i potrebe ne samo velike nego, rekao bih, ogromne. Naravno, ovakvu misiju nastavit ću i na drugim područjima u BiH, a ovo što sam ranije vidio u prolazu kroz ovo područje i što sam danas vidio i saznao u razgovoru sa svojim domaćinom,, Franjom Rajkovićem, ja sam zaista prijatno iznenađen“, kazao je poljski veleposlanik Andrzej Krawezyk.

Kazao je poljski veleposlanik u BiH kako do sada obimnije suradnje između BiH i Poljske nije bilo jer je ovdje donedavno bio krvavi rat te da među Poljacima i dalje vlada percepcija nesigurne i nestabilne situacije u ovoj državi.

“A moja je misija upozoravati i objašnjavati nadležnim u mojoj državi o stvarnom stanju, upoznavati ih i ukazivati im na mogućnosti koje BiH ima i nudi za buduću daleko širu suradnju. Na meni je zadatak raditi, objašnjavati, upućivati, informirati svoje, a koliko će se od toga realizirati, zaista ne mogu reći niti predvidjeti. Međutim ja ću o svemu viđenom obavijestiti nadležne strukture, određene regije i poslovne grupacije, kako bi organizirao i konkretne susrete poduzetnika, recimo iz Viteza i iz Poljske“, kazao je poljski veleposlanik.

„Počašćeni smo dolaskom poljskog veleposlanika u Vitez, u Economic. Istina je, mi već odavno surađujemo s Poljskom, ali hoćemo i želimo tu suradnju i proširiti. A za realizaciju tih naših ciljeva i želja očekujemo i pomoć uvaženog poljskog veleposlanika Krawczyka. Vjerujem da će do proširenja suradnje doći, za to obostrano ima interesa i prostora i ne samo s Economicom, s tvrtkama iz Viteza nego i sa šireg srednjobosanskog područja. Uz pomoć veleposlanika nadamo se odlasku skupine gospodarstvenika s ovog područja u Poljsku, a i uzvratnom posjetu se nadamo, a evo, odmah nudimo svoje domaćinstvo u Vitez“, kazao je Franjo Rajković, upućujući i zahvalu veleposlaniku Republike Hrvatske, Ivanu Del Vechiju na pomoći u realizaciji dolaska poljskog veleposlanika u Vitez.

Reklama