Poljoprivredno poduzeće “Kavido” iz Viteza u online trgovini nudi bučino brašno i bučino ulje

Novoosnovano poljoprivredno poduzeće “Kavido” iz Viteza bavi se proizvodnjom zdravih prehrambenih proizvoda iz domaćeg uzgoja. Kao prvi proizvod na tržište su plasirali “bučino brašno” dobiveno samo od košpica bućine biljke koja dozrijeva na domaćim bosanskohercegovačkim plantažama na 600 metara nadmorske visine.

“U budućnosti planiramo nove projekte u kojima ćemo razviti proizvodnju bućinog i orahovog ulja, kao i proizvodnju brašna. Posebnost naših proizvoda, osim domaće proizvodnje, se krije u tome što su GLUTEN FREE, jer želimo poboljšati vaše tjelesne perfomanse, i opće zdravlje u cijelosti. Priuštite sebi svakoga dana zdrav dodatak ishrani”, kaže za Vitez.info vlasnik poduzeća “Kavido”, Karlo Vidović.

Bučino brašno dobiva se od koštica bundeve u postupku pravljenja ulja. Ima brojne nutritivne vrijednosti te je bogato proteinima, zbog čega je ovo brašno često zdrava alternativa za standardno bijelo brašno. Bučino brašno može se dobiti i od mesa bundeve, iako je ta varijanta manje uobičajena. 100 grama bučinog brašna ima oko 500 kalorija, 50 g masnoće, 15 g ugljikohidrata i 40 g proteina. Ove okvirne nutritivne vrijednosti vrijede za bučino brašno napravljeno kod kuće od koštica bundeve. Brašno bučinih koštica ima više proteina od običnog brašna te je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana. Brašno je intenzivne boje i mirisa tako da ga je preporučljivo miješati s nekom drugom vrstom brašna kod pravljenja kruha, pogača, njoka, rezanca i sl. Također treba napomenuti da je bučino brašno GLUTEN FREE.

Bučino ulje svojim izuzetnim orašastim okusom daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima. Dobiva se od sjemenki, odnosno koštica ploda buče. Za proizvodnju ovog ulja koriste se buče čije koštice nemaju ljuske, tzv. golice. Zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova. Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline, linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9) kiselinu. Obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima: C, E, D, K i B.

Posjetite on-line shop Kavido Vitez OVDJE i pogledajte ponudu i cijene njihovih proizvoda.