Poljoprivrednici u FBiH traže isplatu podsticaja do 1. srpnja, najavili prosvjede i blokadu puteva

Ukoliko im do 1. srpnja ne bude isplaćen podsticaj za prvi kvartal ove godine poljoprivrednici u Federaciji BiH će organzirati prosvjede i blokirati granične prijelaze i autoputeve.

Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao ravnatelj sabora Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Ermin Veladžić na današnjem sastanku u organizaciji ovog udruženja su razmatrane aktivnosti povodom kašnjenja isplata prvog kvartala mlijeka i svih obrađenih proizvodnji.

“Prvi kvartal za mlijeko je završio 31. marta. Od ponedjeljka ulazimo u treći kvartal, a nije plaćen ni prvi kvartal. Zašto i kako mi to kao poljoprivredni proizvođači ne znamo. Želimo da nam neko putem Vlade FBiH, premijera ili ministra kaže zašto neko neće da nam isplati obrađene proizvoidnje u 2024. godini”, kaže Veladžić.

Dodaje da je, prema informacijama iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, prvi kvartal obrađen i stoji na potpisu.

“Ministar traži usvajanje Strategije da bi mogao platiti prvi kvartal. Međutim, svjedoci ste da je usvojen program za 2024. godinu i da su isplaćene maline i još neke proizvodnje. Pred sobom imamo zaključke Vlade iz 2023. godine da stara strategija na snazi sve do usvajanja nove. Međutim, ministar tvrdi suprotno. Mi kao poljoprivredni proizvođači tražimo hitnu isplatu prvog kvartala mlijeka i svih obrađenih proizvodnji u 2024. godini najdalje do 1.7.”, ističe.

Ukoliko isplata do tog datuma ne bude realizovana kaže da će poljoprivrednici već 2. srpnja krenuti u organizaciju prosvjeda i blokadu graničnih prijelaza i autoputeva.

“Tada ćemo tada tražiti smjenu premijera FBiH i ministra. Ovim putem pitamo premijera FBiH da li je ovo period od 2010. do 2014. godine kada je on bio premijer i kada je poljoprivredna proizvodnja doživjela najveću stagnaciju i kolaps. Tražimo od njega odgovornost”, navodi Veladžić.

Dodao je i to da isplata za jedan kvartal iznosi 35 miliuna KM.