Polja smrti u BiH uzela su čak 604 života

Tijekom razminiranja stradala su i 123 deminera, od kojih 74 smrtno. Iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) tvrde kako je trenutačna veličina minski sumnjive površine u BiH 1145 km2 ili 2,3 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH. Projekti razminiranja su u pravilu skupi pa taj proces ide sporo. Urađen je veliki posao jer je u operacijama razminiranja očišćena sumnjiva površina veća od 3000 m2.
Pod utjecajem mina/kasetnog streljiva/ESZR u BiH je 1.398 ugroženih zajednica, što izravno utječe na sigurnost više od pola milijuna stanovnika ili 15% od ukupnog broja stanovnika BiH.
Od toga, mikrolokacije kontaminirane minama utječu na sigurnost još novih više od pola milijuna stanovnika (517.238), dok mikrolokacije kontaminirane kasetnim streljivom predstavljaju ugroženost novih 54.314 stanovnika. Kroz operacije sustavnog izviđanja definirano je 9.018 sumnjivih mikrolokacija na mine na kojima je, procjenjuje se, zaostalo oko 82.000 mina/ESZR. Trenutačna veličina sumnjive opasne površine na kasetno streljivo u BiH iznosi 7,3 km2, od čega je 4,3 km2 kombinirana sumnjiva opasna površina na mine i kasetno streljivo. Kroz operacije sustavnog izviđanja definirane su 203 sumnjive mikrolokacije na kasetno streljivo na kojima je, procjenjuje se, zaostalo oko 2000 komada kasetnog podstreljiva/ESZR, tvrde u Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.
Na području istočne Bosanske Posavine, u Brčko Distriktu, općinama Posavskog kantona(Orašje, Domaljevac-Šamac, Odžak) te u općinama Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar u Republici Srpskoj, tijekom protekle godine je očišćeno oko 3 milijuna četvornih metara prostora od smrtonosnih minskih polja.
Oružane snage Bosne i Hercegovine u ovoj će godini realizirati sedam projekata, njemačko, kao i američko Veleposlanstvo također će poduprijeti razminiranje kroz nekoliko projekata, doznaje se od Esada Aletića, direktora BH MAC Brčko.
Poseban problem koji Aletić ističe znakovi su za obilježavanje sumnjivih područja.
Ne znam što više uraditi da se oznake koje postavimo ne uklanjaju. Postavljamo nove oznake, koordinatori na terenu obilaze teren, no opet imamo slučajeve uklanjanja tih minskih upozorenja. To rade neodgovorni mještani čime ugrožavaju živote, ponekad možda nesvjesno, ali mislim da je više slučajeva svjesnog uklanjanja oznaka. Dolazi proljeće pa javnost treba dodatno biti na oprezu zbog ovoga problema i javiti mjerodavnima ako zamijete takve, kaže Aletić.

Prethodni članakBusovača: Izgubila kontrolu pa prevrnula vozilo
Sljedeći članakProsječna satnica za muškarce je 3,9 KM, a za žene 3,5 KM