Političari SBŽ-a se, umjesto problemima građana, bave sami sobom

Umjesto problemima građana, političari u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) ponovno su se bavili sami sobom i borbom za fotelje, pokazuju rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine SBŽ-a u prvom kvartalu ove godine koji su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI).

U CCI-u su podsjetili kako je konstituiranje zakonodavne vlasti završeno tek 140 dana nakon Općih izbora BiH, a Vlada do danas nije formirana, iako je mandatar za njen sastav imenovan polovicom travnja.

Izuzev povremenih aktivnosti u vezi sa postizbornim konstituiranjem vlasti i mjera kojima se osigurava financijska osnova za funkcioniranje županijskih institucija, Skupština SBŽ-a već mjesecima ne radi ništa – kazao je konsultant za monitoring u CCI-u Dževad Glinac na konferenciji za novinare u Travniku, naglašavajući kako je novi skupštinski saziv lošiji od prethodnog piše Fena.

Zastupnici su na tri zasjedanja u prvom kvartalu ove godine proveli osam i pol sati i realizirali devet mjera. Osim nerada, u CCI-u navode kako Skupštinu karakterizira i socijalna neosjetljivost, jer je čak 18 zastupnika profesionaliziralo svoj status, odnosno primaju mjesečnu plaću.

Pri tome, vlast SBŽ-a jedna je od onih koje su se oglušile na zahtjeve javnosti za smanjivanjem povlastica politčarima, tako da i dalje isplaćuje naknadu poznatu kao bijeli kruh – kaže Glinac.

Kada je riječ o radu Vlade SBŽ-a u CCI-u navode da je njen rad u tehničkom mandatu, sa trenutnih šest od ukupno devet članova, uvelike otežao rad i funkcioniranje.

Najveći broj mjera koje je Vlada razmatrala, odnose se na davanje suglasnosti, izvješća javnih ustanova i rješenja, dok je utvrđen samo jedan zakonski prijedlog i jedan nacrt zakona.

Tehnički mandat odgovornoj vladi ne bi trebao predstavljati prepreku da u vremenu do izbora nove vlade pokuša uraditi nešto što je građanima ove županije ostala dužna – kazao je za Fenu Glinac.

Zbog svega se u CCI-u se zalažu za promjene izbornog sustava kako bi se sankcionirale opstrukcije, uveli rokovi za formiranje vlasti te stvorila mogućnost raspisivanja izvanrednih izbora.

U CCI-u upozoravaju da je SBŽ u siječnju imao 40.871 zaposlenika i 42.062 nezaposlenih, dok je prosječna plaća od 678 KM najniža u Federaciji BiH.

Ukazuju i da je zabrinjavajuća struktura ovogodišnjeg županijskog proračuna, jer je za kapitalne investicije planirano samo 800.000 KM, što je posljedica smanjenja rashoda koje se neće značajanije odraziti na plaće, naknade i materijalne troškove.