Političari iz FBiH na hranu i piće potrošit će 675.000 KM?!

Čak 675.000 KM spremno je u proračunu Federacije BiH za osiguranje dvogodišnjih dovoljnih količina sokova, hrane i alkohola za federalne dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti, koji tek trebaju zauzeti svoje pozicije i fotelje.

Ova brojka je pripremljena za plaćanje usluga nekolicini firmi kojima je Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH dodijelila ugovore na javnom natječaju 16. prosinca prošle godine.

Zanimljivo je da će federalni dužnosnici i i predstavnici vlasti, osim voća i povrća, imati na raspolaganju ogromne količine sokova i kave. Također, iz same nabavke proizilazi da nijednom predstavniku vlasti u Federaciji na pamet ne pada da se, recimo, napije vode iz česme, budući da je za ove namjene (flaširanu prirodnu vodu) iz proračuna planirano čak 82.000 KM.

Ukoliko se, pak, nađe dužnosnik koji ne voli ili nikako ne pije vodu – ne mora brinuti. Njega očekuje spektar prirodnih i gaziranih sokova, za koje je pripremljeno 158.000 KM, pišu Nezavisne.

I ljubitelji alkohola i dobre kapljice među političarima doći će na svoje, a takvih je nemali broj. Naime, u naredne dvije godine osigurane su sasvim dovoljne količine alkoholnih pića, za koja je planirano izdvajanje od oko 41.000 KM.

Na sve ovo Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove, naglašava da je riječ o okvirnim količinama, te da se nikada ne potroši onoliko koliko se planira.

“Mi imamo sedam restorana, a sve što Služba nabavi to se proda. Ove brojke nisu prave, one su obračunske”, kaže Korać.

Na pitanje otkud potreba za, recimo, tolikim količinama kave, za koju je planirano čak 140.000 KM, Korać ponavlja da je to okvirna količina te da “definitivno ne vjeruje da će Služba kupiti kave u tolikim količinama”.

“Okvirni sporazum za proračunsku 2013. i 2014. iznosio je 130.000 KM bez PDV-a, ali je u te dvije godine potrošeno oko 76.000 KM bez PDV-a”, ističe.

Inače, ovaj javni natječaj raspisan je kroz 10 lotova, a svaki je ugovor već zaključen. Ono što, pak, posebno upada u oči jeste činjenica da je upravo za kavu postojala jeftinija ponuda za oko 20.000 KM, međutim Korać ističe da treba poznavati procedure javne nabavke.

“Postoji formula u izračunu ukupne vrijednosti natječaja, čak i svim pržionicama nije jasno zašto je to tako. Također se množe i neki drugi parametri”, navodi direktor Službe, te zaključuje kako je riječ samo o kontrolnoj cifri.

Korać kaže da je, poučen iskustvom iz institucija BiH, Služba odlučila da nabavi kesice sa šećerom, ali bez grba i obilježja.

“Nezavisne” su krajem 2012. godine objavile tekst o aferi u institucijama BiH gdje su ministri, pomoćnici, direktori, službenici i uposlenici svaki dan u kontinuitetu grb BiH derali u prosjeku oko 20.000 puta, koliko se dnevno ispijalo kava (državni grb je bio otiskan na kesicama šećera), pišu Nezavisne novine.

Na ovaj način je svaki dan kršen Zakon o grbu BiH jer se, prema članu šest ovog zakona, “grb BiH ne može upotrijebiti kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obilježavanje robe ili usluga”, uz dodatak u članu 12 da je “svako nepoštivanje grba BiH kažnjivo” prenosi bljesak.info.

Naručeno ića i pića

  • Svježe voće i povrće – 105.000 KM
  • Konzervirano i zamrznuto voće i povrće – 65.000 KM
  • Čaj u filter vrećicama – 14.000 KM
  • Kava espresso i mljevena – 140.000 KM
  • Ugostiteljski šećer sa logotipom Službe – 29.000 KM
  • Prirodni sokovi – 76.000 KM
  • Gazirani sokovi – 82.000 KM
  • Mineralna voda – 41.000 KM
  • Prirodna voda – 82.000 KM
  • Alkoholna pića – 41.000 KM

Izvor