Policajci središnje Bosne odali počast poginulim kolegama

Blagdan sv. Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika hrvatske policije, u četvrtak je obilježen u svim policijskim postajama i policijskim upravama Srednjobosanske županije, osim u PP-u Donji Vakuf gdje i nema Hrvata. Tim povodom policajci su tijekom dana na grobove 64 u proteklom ratu poginula prijatelja i suborca, te dvojice svirepo ubijenih 1997. god. u Travniku, položili cvijeće i upalili svijeće.

Sjećanje na poginule

Istodobno, visoki hrvatski dužnosnici iz sjedišta srednjobosanskog županijskog MUP-a, predvođeni Zdravkom Tarabom i Dragom Vukojom, u spomen na sve poginule i ubijene policajce, cvijeće su položili i svijeću upalili uz spomen-križ na travničkom ratnom groblju Prahulje. U povodu blagdana sv. Mihovila prigodne svečanosti organizirane su u svim sjedištima policijskih postaja i policijskih uprava, u Vitezu, gdje su gosti policajaca bili mališani Dječjeg vrtića.

Središnja proslava za područje Srednjobosanske županije održana je u travničkoj župi Ovčarevo, čiji je zaštitnik sv. Mihovil Arkanđel. Blagdansku svetu misu na kojoj se 179. put u župi Ovčarevo slavio njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil Arkanđel i na kojoj se molilo za poginule i ubijene policajce te za uspješan i profesionalan rad policajaca slavljena je u dvorištu župne crkve po lijepom miholjskom vremenu.

Župa Ovčarevo

Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marinka Didaka i gučogorskog gvardijana fra Zorana Livančića te još 12 svećenika okolnih župa, misu je predvodio fra Stipo Alandžak. Uz policajce iz svih policijskih postaja, prisutni su bili i brojni dužnosnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti srednjobosanskih općina i županije. Nazočni su bili i Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane BiH, Slavica Josipović i Katica Čerkez, federalne parlamentarne zastupnice, te Marinko Čavara i Nikola Lovrinović, dužnosnici iz redova HDZ-a BiH.

Svetoj misi prethodila je tradicionalna procesija oko župne crkve u kojoj su policajci nosili veliku sliku svog nebeskog zaštitnika, sv. Mihovila Arkanđela.

VL / HB.org