Policajci ispred Vlade SBŽ, premijer se sakrio

Nakon niza neuspjelih pregovora policajci, državni službenici i namještenici, te službenici iz pravosudnih institucija jučer su počeli generalni štrajk.

Proračunske uštede

Isti dan od 10 do 11,40 sati prosvjedovali su pred zgradom Vlade Srednjobosanske županije u Travniku, tražeći žurno usvajanje Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika i policijskih službenika.
Okupljenima su se obratili čelnici Sindikata koji su ukazali na činjenicu da Vlada i Skupština SBŽ već i više od godinu dana odbijaju da usvoje zakone koji su već usvojeni na federalnoj razini.
Štrajkački odbor i predsjednici sindikata oko 10,30 sati ušli su u zgradu Vlade kako bi pokušali razgovarati sa premijerom Bajrom Makićem, ali im je rečeno da je premijer nije tu i da ne može doći na sastanak. Predstavnici sindikata nešto kasnije dobili su informaciju da se premijer Makić navodno sakrio u zgradi Ministarstva financija u središtu Travnika

Novi protesti

Predsjedavajući Skupštine Nikola Simić također je bio odsutan iz zdravstvenih razloga pa su na kraju sindikalci razgovarali sa dopredsjednicima Skupštine SBŽ, Josipom Kvasinom (HDZ BiH) i Refikom Poparićem (SDA). Dva dopredsjednika Skupštine kazali su im kako je “sve u rukama Vlade SBŽ”.
– Jedino Vlada može taj materijal ponovo razmatrati i promijeniti da se po žurnoj proceduri usvaja, da ga i mi tako razmatramo. Ako oni to urade mi nemamo ništa protiv da ga razmatramo – kazao je Kvasina.
Nakon neodazivanja premijera na pregovora i novih obećanja od rukovodstva skupštine predsjednik koordinacije Sindikata, Dragan Škulj najavio je naredne korake.
– Mi ostajemo u štrajku do ispunjenja naših zahtjeva, to jeste do usvajanja ova dva zakona u Skupštini. Što se tiče protesta, sljedeći je pred zgradom gdje zasjeda Skupština SBŽ, odnosno zgradom općine Travnik, u vrijeme održavanja sjednice Skupštine koja je zakazana za 7. rujan. Do tada traje generalni štrajk i radit će se ono što je dogovoreno sa poslodavcima – najavio je Škulj.

Upola manje plaće

Plaća policijskih službenika u SBŽ kod nekih činova upola manja u odnosu na neke druge županije u Federaciji BiH. Donošenjem dva Zakona primanja bi bila izjednačena sa ostalim u Federaciji, ali bi se istovremeno uštedjelo 20 milijuna maraka na osnovu isplate nakon tužbi po kolektivnim ugovorima koje SBŽ redovito gubi već godinama.

Kenan Kavazović / Dnevni avaz