Polenski kalendar za područje BiH

Sa toplijim vremenom, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, koji na žalost za osjetljive osobe traju sve do jeseni. Uzrokuje je cvjetni prah (polen) drveća, trava i korova. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osjetljivo na njih. U današnje vrijeme alergije postaju sve češći i veći problem.
Polen prisutan u atmosferi najsnažniji je prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti disajnog sistema.  Polenska alergija se pojavljuje sezonski, obično započinje u martu i može potrajati sve do kraja oktobra, a prati je začepljen nos i curenje iz nosa, suzenje očiju, kihanje i dr.                                             Najveća koncentracija polena je u zraku kada je sunčano i suho. Pri napadu antitijela na alergene u krvi nastaje supstanca histamin, koja izaziva alergijske simptome.
Posljednjih godina brojne studije ukazuju na utjecaj klimatskih promjena na cvjetanje biljaka, a time i na količine polena u zraku. Stoga će, procjenjuje WHO, polenska alergija u bliskoj budućnosti postati najčešća hronična nezarazna bolest.

Kada je koncentracija alergena visoka, pacijentima se preporučuje da uzimaju lijekove koji će smanjiti ili spriječiti alergijske reakcije organizma.  Lijekovi ne liječe samu bolest, već samo njene manifestacije koje nastaju u kontaktu sa alergenom, tačnije, dovode samo do poboljšanja trenutnog stanja.  Važno je naglasiti da nakon dijagnoze ljekar određuje terapiju, ovisno o problemima koje alergija izaziva i jačini simptoma.
Osobama alergičnim na polen savjetuje se:
• izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena;
• za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše, jer su tada koncentracije polena u zraku najniže;
• nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću;
• nositi sunčane naočale i šešire tokom dana;
• boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

Prethodni članakMijenja se lista lijekova, zadržavaju se cijene
Sljedeći članakČestitke bh. kadetima stižu sa svih strana