Pokrivenoj ženi osporeno pravo da radi na sudu u Travniku

Predsjednik Općinskog suda u Travniku Goran Dujić osporio je pravo jednoj od namještenica ovog suda da pokrivena dolazi na posao, tvrdeći da se radi o kršenju kodeksa kojim se zabranjuje isticanje vjerskih i nacionalnih simbola u pravosudnim institucijama, saznaje „Dnevni avaz”.

Dujić je od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH zatražio mišljenje o ovom pitanju ističući kako je kao Hrvat već uklonio iz ovog suda križeve na lančićima.

Vjerska sloboda

– Bez prethodnog razgovora, odnosno pristanka nadređenog službenika ili mog osobnog dolazi na posao „pokrivena“ mimo kodeksa ponašanja i pravila o odijevanju, sadržanih Članom 13. Zakona o sudovima FBiH i u odredbama Poslovnika o unutarnjem sudskom poslovanju – stoji u dopisu koji je Dujić poslao u VSTV.

Zastupnik namještenice, travnički odvjetnik Adil Lozo kaže da se radi o pokretanju istrage protiv njegove klijentice samo zato što se odlučila na drugačiji stil odijevanja, pri čemu je izvršen atak na njenu vjersku slobodu.

– Ovo je jedan od rijetkih primjera gdje postoji pisani dokument da se atakira na vjersku slobodu jedne osobe. U aktu stoji da njihovi radnici ne smiju ispovijedati vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost za vrijeme obavljanja službene dužnosti, što ona nije ni radila. Očito je da predsjednik Suda ne razumije što je sloboda vjeroispovijesti – navodi Lozo.

Lozo dodaje da su već vođeni postupci pred Visokim sudskim  i tužiteljskim vijećem o ovom pitanju, iako oni nisu nadležni, jer se radi o pitanjima sudske uprave.

Sudska uprava

– Želim da obranim teoriju da se radi o diskriminaciji na vjerskoj osnovi i da definitivno pojasnim razliku pitanja stila odijevanja i vjerskih oznaka. Moja klijentica razlikuje se jer nema frizuru kao druge dame. Po ovoj logici, ukoliko bi neko iz Općinskog suda Travnik odbio da jede svinjsko meso ili da pije alkohol, mogli bismo reći da time izražava svoje vjersko obilježje – kaže Lozo.

K.K. / Dnevni avaz