Pojeftinjenje lijekova: Na dobitku i država i građani

U veljači iduće godine, kada BiH krene s primjenom novog pravilnika o maksimalnim veleprodajnim cijenama, lijekovi koji se izdaju na recept bit će jeftiniji do 80 posto.

Osim pacijenata, uštede će ostvariti i država. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH računa da se radi o 50 milijuna KM godišnje.

Kako javlja BHRT, lijekovi na recept čine oko 80 procenata tržišta lijekova u BiH.

U konačnici, osim države, profitirat će i pacijenti”, smatra direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Aleksandar Zolak.

Neki će biti jeftiniji i 80 posto, a neki neće biti jeftiniji uopće, jer su im cijene već sad niže od onoga što je propisano pravilnikom”, kazao je.

Nakon što lijekovima na recept u veljači budu snižene cijene, očekuju se i dodatne uštede, jer će se tržišna utakmica nastaviti među trgovcima koji se bave veleprodajom, koji će cijene spuštati i ispod maksimalnog iznosa, smatraju u Agenciji.

Pojeftinjenje će biti izraženije kada građani plaćaju lijek u ljekarnoj, nego kada plaća fond. Jer su fondovske cijene niže u odnosu na veleprodajne cijene koje ulaze u izračun maloprodajne cijene za pacijente. Da ne kompliciram, građani će osjetiti pojeftinjenje”, kaže pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Biljana Tubić.

Zanimljivo je da su cijene lijekova u Bosni i Hercegovini, i pored nižeg standarda njenih stanovnika, do sada bile najviše u regiji. Na promjenu takve slike političare su primorale međunarodne financijske institucije”, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

BiH je najsiromašnija država u regiji, a plaćamo najskuplje lijekove. No, rješavanje tog pitanja je bio usvjet Svjetske banke, reformske agende, itd… Očigledno, farmaceutski lobi bio je toliko jak, kada je sprječavao da se promjene dese i ranije”, smatra Pavlović.

Usvajanjem novog pravilnika o maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova koji se izdaju na recept u BiH postat će operativan kredit Svjetske banke od 70 millijuna dolara.

Prethodni članakRazgovor o planovima razvoja zadruge ‘Srednja Bosna’ iz Viteza
Sljedeći članakU Srednjobosanskoj županiji policija oduzima vozila radi neplaćenih kazni