Poduzetnicima iz BiH dostupno 2,3 milijarde eura

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma između Europske unije i BiH o sudjelovanju BiH u programu Unije “Konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća (COSME) (2014. – 2020.)” i usvojilo izvješće o obavljenim pregovorima.

Na ovaj način poduzetnicima malih i srednjih poduzeća omogućit će se pristup fondovima za razvoj i konsolidaciju, kao i novim poduzetnicima koji pokreću biznis, prvenstveno mladima i ženama koje se suočavaju s poteškoćama u uspostavljanju vlastitog poslovanja. Proračun COSME programa za sedmogodišnje razdoblje 2014. – 2020. iznosi oko 2,3 milijarde eura. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Mirko Šarović, piše Večernji list.

Vijeće ministara BiH pozvalo je sektor opće vlade na maksimalnu kontrolu razine zaduženosti, nakon što je primilo na znanje informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti u Bosni i Hercegovini. U informaciji se navodi da je potencijalni dug opće vlade u BiH na kraju 2014. godine dostigao 45,6 posto BDP-a, dok je stvarni (verificirani) dug bio nešto niži s 42,2 posto BDP-a, što BiH svrstava u srednje zadužene zemlje.

Prethodni članakS minimalcem obitelj u BiH ne može preživjeti ni sedam dana
Sljedeći članakOpljačkana kladionica u Ulici Josipa Kurevije u Vitezu