Podržavamo preustroj općine Travnik u grad uređen po europskim standardima

Povodom pokrenute inicijative i javne peticije promijene statusa općine Travnik, u gradsku zajednicu, Hrvatski studentski politološki forum oglasio se priopćenjem u kojem navode kako je pokrenuta inicijativa najdemokratičniji mehanizam u borbi za ostvarenje prava Hrvata u Središnjoj Bosni.

 – Svjesni kako je ključ rješenja kompliciranih odnosa kako u Travniku, tako i u cijeloj BiH, Hrvati iz Travnika, političke stranke predvodnice hrvatskog naroda, vjerske, kulturne, obrazovne i znanstvene institucije hrvatskog naroda u Travniku, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gospodarstvenici, intelektualci i akademski radnici, ujedinjeni su u viziji da ova općina postane administrativni, kulturni, obrazovni, politički i povijesni centar Srednje Bosne, navode u priopćenju.
 Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) podržava inicijativu i peticiju Foruma Hrvata iz Travnika, o preustroju općine u grad koji bi bio uređen po modernim europskim načelima i praksama demokratskog svijeta, koje bi bile zasnovane na temeljima višestoljetne tradicije. Unatoč razlikama koje postoje u političkim shvaćanjima samog uređenja, smatraju kako su nacionalne, vjerske, kulturološke i svake druge različitosti bogatstvo, ukoliko su na institucionalan način sinkronizirane, ujednačene te dovedene u međusobnu koegzistenciju. HSPF smatra inicijativu pohvalnom i potrebnom jer raspravu o Travniku u javnom diskursu podiže na znatno višu razinu.
 – Držimo kako je potrebno o sličnim političkim pitanjima od egzistencijalne važnosti u Gradu Mostaru i Travniku razgovarati zajednički, a ne razdvajati ih po različitosti primjene tipologije ili kojekakve metode kod teoretiziranja o dubokim razlikama – procijepima koji se javljaju u tim lokalnim zajednicama. Zar ćemo olako dozvoliti prelazak preko pitanja Travnika, uzimajući budućnost generacijama ispred nas?
 Demografska slika na području općine Travnik znatno je izmijenjena tijekom Domovinskog rata u kojem je poginulo više od 600, ranjeno 1 200, te prognano i raseljeno 20 000 travničkih Hrvata. Stoga, pozivamo sve izabrane dužnosnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti (na svim razinama) u BiH, da zajedničkim radom i neprestanim traganjem za konsenzusom i dogovorom utječu na položaj Hrvata u Travniku. Također apeliramo na uključivanje šire javnosti u izgradnji, kako države Bosne i Hercegovine, tako i grada Travnika po mjeri svih naroda i građana kao elementarne pretpostavke pokretanja i ubrzanja razvojnih procesa s ciljem poboljšanja kvalitete života svih stanovnika.
 Promjenom statusa općina Travnik mogla bi postati primjerom pozitivne društvene evolucije i demokratske izgradnje cijelog bosanskohercegovačkog društva. Sa svojom bogatom kulturno-povijesnom baštinom isprepletenom utjecajima različitih tradicija, šarolikim nacionalnim i vjerskim sastavom simbol je istinskoga suživota, međusobne suradnje i dobrosusjedskih odnosa između različitih etničkih i vjerskih zajednica u ozračju tolerancije i međusobnog poštivanja i uvažavanja. Prema tome nedopustivo je prepustiti bilo kojoj etničkoj skupini pravo za prisvajanjem i dominacijom. Ostvarenje pune ravnopravnosti između naroda i građana je prvi korak u izgradnji prosperitetnog društva i gradnje bolje budućnosti zajedničkim snagama, stoji u priopćenju.