Podrška Nini Kuluz i njezinom sinu Cesareu i iz Viteza

Cesare na dječjem igralištu u Vitezu

Putem raznih medija iz Hrvatske te Facebooka, Vitežani s posebnim zanimanjem vrlo pozorno prate dramu koju proživljavaju dječak Cesare i njegova majka Nina Kuluz iz Splita.

Naime, na Faecbooku je formirana Grupa Spasimo malog Cesarea koja prikuplja potpise za peticiju protiv ovrhe i odvođenje dječaka iz Splita, iz okrilja majke, ocu Alessandru Avenatiju u Italiju. Istina to su odluke nadležnih institucija, no formirana Grupa na Facebooku koja broji više od 40 tisuća potpisnika smatra da se birokratski hladno, donijela odluka, te da se ne vidi kuda i zašto dijete otimaju majci i hoće ga izručiti problematičnom ocu u Italiju.

Na dan ovrhe i oduzimanja djeteta majci i predaje nadležnim službama iz Italije i ocu Alessandru, u utorak 27. lipnja u 11 sati, najavili su miran prosvjed i pozivaju građane na mirno okupljanje na Pujankama br. 71 u Splitu od 9 do 13 sati.

No, mnogi će čitatelji pitati otkud i zašto izniman interes Vitežana za ovaj slučaj koji je u Splitu, Dalmaciji pa i u cijeloj Hrvatskoj pobudio veliko zanimanje. Naime, Nina Kuluz je pobjegla iz Italije pa onda i iz Hrvatske kako bi izbjegla oduzimanje svoga sina i njegovo odvođenje u Italiju ocu Alessandru Avenatiju, a utočište je našla igrom slučaja upravo u Vitezu.

Jedno jutro pojavili su se u viteškom dječjem parku i tu je počela igra. Kiki je jedno jako veselo, zdravo i razigrano dijete što potvrđuju brojni roditelji ali i djeca iz Viteza. Mali Cesare, s nadimkom Kiki, vrlo brzo je stekao prijatelje među svojim vršnjacima u Vitezu ali i na treninzima košarke te u školi plivanja, uživao je i, rekli bismo, koliko je moguće u tim okolnostima, sretno djetinjstvo provodio.

Međutim, kada je Cesare trebao poći u školu, majka Nina odlučila se na povratak u Split, gdje je sve probleme prouzročene njezinim bijegom s djetetom iz Hrvatske, stoički podnijela i prevladala. Kiki je uspješno završio prvi razred a u međuvremenu vodio se sudski proces i donesena je odluka o predaji Cesarea ocu Alessandru.

Vitežani suosjećaju s majkom Ninom i njezinim sinčićem Cesareom, nadaju se i vjeruju da do ovog nerazumnog  birokratskog čina, otimanja djeteta iz toplog majčinog zagrljaja, ipak neće doći.

Molimo Vitežane ali i sve čitatelje portala Vitez.info da potpišu peticiju i uključe se u grupu za spas malog Kikija. Pozivamo i one koji su u mogućnosti da se pojave na prosvjednom skupu te daju podršku kako bi u budućnosti spriječili ovakve i slične slučajeve da se ponove. Institucije koje štite prava djeteta i brinu za dobrobit djece bi trebale konačno početi raditi svoj posao a ne samo prepisivati odluke stranih sudova.

Prethodni članakU BiH sunčano i vruće, u Bosni poslijepodne pljuskovi
Sljedeći članakSnimak pećine Orlac u mjestu Preočice kod Viteza