Podrška Hrvatske europskom putu BiH, ali i ravnopravnosti hrvatskog naroda

Republika Hrvatska je zemlja prijatelj, partner i nastavit će pružati svu moguću pomoć na europskom putu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je tijekom četiri bilateralna sastanka održana u Hrvatskom saboru između predstavnika entitetskih povjerenstava za europske integracije te visokih dužnosnika Hrvatskog sabora.

Na inicijativu Misije OESS-a u BiH, predstavnici povjerenstava za europske integracije entitetskih parlamenata Bosne i Hercegovine te Skupštine Brčko Distrikta susreli su se sa visokim dužnosnicima Sabora RH koji trenutačno, ili su u vrijeme pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji obnašali značajne dužnosti. Na čelu bosansko-hercegovačkog izaslanstva bili su predsjedatelji Parlamenta FBiH Lidija Bradara i Edin Mušić koji su ujedno i predsjednici Povjerenstava za europske integracija domova kojim predsjedaju, Doma naroda i Zastupničkog doma.

Izaslanstvo se tako sastalo s predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem i članovima Odbora kao i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem. Iskustva i ulogu Sabora u procesu pristupanja Hrvatske izaslanstvu je predstavio potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kao i bivša predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Sastancima se rado odazvao i Davor Ivo Stier čije je iskustvo zastupnika u Europskom parlamentu te kao ministra vanjskih poslova iznimno korisno.
Osim hrvatskog naroda u BiH kao najvažnije poveznice ovih dviju država, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvataku spaja i ogromna kopnena granica, zajednička povijest i još mnogo toga što ne samo da uvjetuje partnerske nego i prijateljske susjedne odnose koji su doveli i do činjenice da je Hrvatska jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine.

Domagoj Ivan Milošević je tako između ostaloga dodao kako su politički akteri u Hrvatskoj svjesni nužnosti izmjena Izbornog zakona u BIH te se čvrsto zalažu za jednakopravnost hrvatskog naroda te njihovu mogućnost da sami izaberu svoje političke predstavnike. To će, kazao je, doprinijeti stabilnosti i prosperitetu svih naroda i građana u BiH. Osim o eu integracijama razgovarano je i o ostalim paralelnim procesima pa i onim socio-ekonomskim, kojima, sudeći po iskustvima Hrvatske, moraju prethoditi političke promjene.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara ovom je prilikom istaknula važnost i nužnost mehanizma koordinacije sa nižim razinama vlasti pa tako i oko reformskog puta BiH jer će većina pregovaračkih poglavlja biti iz podijeljene nadležnosti. Pozdravila je i jedinstven glas svih dužnosnika RH kada je riječ o BiH pogotovo hrvatskom narodu. Brojna pitanja su otvorena prilikom svih susreta, od iskustava RH na određenim poljima, podrške javnosti euroatlantskom putu u obje države, aktualnim promjenama unutar same Europske unije itd. Usprkos raznim otvorenim, unutarnjim pitanjima između dvije države od kojih su brojna spomenuta i ovom prilikom, većina članova BH. izaslanstva, premda dolazi iz raznih stranaka i pozicija, složna je u činjenici da je uloga RH prema Bosni i Hercegovini iznimno pozitivna i bezrezervna što je posebno pohvalno u ovom trenutku. Sastancima je nazočila i veleposlanica naše zemlje u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

Prethodni članakNastavlja se provedba izbora u mjesnim zajednicama općine Vitez
Sljedeći članakOdličnu utakmicu Viteza protiv Željezničara zasjenili “ljudi u crnom”