Podignuta optužnica protiv Živka Budimira i još pet osoba

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podiglo je danas optužnicu protiv Živka Budimira i još pet osoba, a zbog sumnje da su počinili krivična djela zlouporabe položaja ili ovlasti, ali i krivična djela primanja odnosno davanja dara ili drugih oblika koristi te protuzakonito posredovanje.

Osim protiv predsjednika Federacije BiH, optužnica je podignuta i protiv Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića.U Tužiteljstvu SŽ, optužnicom, koja je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Sarajevu, predviđeno je saslušanje 58 svjedoka u ovom slučaju, tri vještaka kao i prezentiranje oko 400 materijalnih dokaza putem kojih će se dokazati krivnja optuženih.

U ovom slučaju se radi o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužiteljstvo BiH, nakon čega je on prebačen na županijsku razinu a pošto se Sud BiH proglasio nenadležnim u ovom predmetu. Tada je Sud BiH ocijenio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima za koja se optuženi terete nastupile štetne posljedice po BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak. Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je u studenome 2013. godine podiglo optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog zastupnika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika povjerenstva za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan prenosi vecernji.ba.

U današnjoj optužnici se ne spominje federalni ministar pravde Zoran Mikulić. Inače, Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima predsjednika FBiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zlouporabio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana. Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima. Osim Budimira, optužen je i federalni zastupnik Željko Asić, za protuzakonito posredovanje pri upošljavanju.

Izvor