Počivao u miru: Preminuo fra Branko Neimarević

U srijedu ujutro u Hrvatskoj bolnici „Dr, fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj umro je fra Branko Neimarević (1929.). U četvrtak 15. studenog doživio je prometnu nesreću, prevezen je u travničku bolnicu gdje je pregledan i pušten kući. Sutradan je prevezen u novobiljansku bolnicu gdje je u srijedu preminuo.

Ta vijest brzo se proširila Lašvanskom dolinom i izazvala neskrivene emocije kod svih koji su fra Branka poznavali. Jer, fra Branko je godinama bio „dobri duh” Lašvanske doline, cijenjen, omiljen svećenik, propovijedač i pripovijedač , čovjek koji je, gdje god je bio i gdje god se pojavio, sijao je optimizam, dobro raspoloženje, toleranciju, prijateljstvo. I zato je bio rado viđen u svakom društvu, a uz vrijedni katolički puk kroz misna slavlja, ispovijedi i propovijedi, sretne i tužne trenutke i događaje, posebno su ga cijenili, poštovali i voljeli umjetnički krugovi – slikari, kipari, književnici, publicisti, esejisti, novinari…! A spravom se može reći, sve to, u manjem ili većem obimu, je bio i fra Branko, nedvojbeno jedan od najvećih franjevačkih intelektualac u srednjoj Bosni pa i na širem području. Upravo zato, tuga zbog gubitka omiljenog fra Branka je velika, čak bi rekli nemjerljiva.

Ispraćaj na vječno počivalište fra Branka Neimarevića bit će u petak, 23. studenog, u rodnoj mu Gučoj Gori, na mjesnom groblju Gorica.

Fra Branko je rođen 5. listopada 1929. u Gučoj Gori. Školovao se u rodnom mjesu, u Travniku i Visokom, franjevačku teologiju završio je u Sarajevu, a za svećenika je zaređen 1954. godine. Na svećeničkoj službi, kao kapelan i župni vikar, bio je na Šćitu, u Jajcu, Bugojnu, Gučoj Gori i Beogradu, a župnik u Kotor Varošu, Jajcu (bio i gvardijan) i Docu, u Beču – univerzitet, Innsbrucku župnik, te Gučoj Gori gvardijan i župnik. Jedno vrijeme službovao je u Njemačkoj u Neufenu i Traunretu – Palling, a duhovne vježbe vodio je časnim sestrama u Fuldu i Neustiftu. Pet godina proveo je u Italiuji, tri godine na mjestu gvardijana u Monopaliju i dvije u Balmonteu. Bio je i član Europske konferencije teologa, govorio je više stranih jezika, bio je pripovijedač, esejist, publicist…! Umirovljeničke dane, aktivno do pred samu smrt, provodio je u samostanu sv. Franje u rodnoj Gučoj Gori.

Zvonimir Čilić / VL