Počivao u miru: Obilježena 18. obljetnica pogibije Joze Plavčića Đokca

Majka Sarafina ispred spomen-poprsja sina Joze Plavčića - ĐokcaPrije 18 godina, 15. veljače 1994. godine, nakon višednevnih krvavih borbi, postrojbe „Viteške“ brigade HVO-a oslobodile su viteško prigradsko naselje Buhine Kuće.

Ovo su naselje daleko nadmoćnije postrojbe Armije i MUP-a BiH osvojile 9. siječnja 1994. godine, presjekle magistralnu prometnicu Vitez – Busovača i obranu Viteza, pa tako i lašvanske enklave doveli u vrlo tešku poziciju.

Pri zauzimanju Buhinih Kuća postrojbe Armije BiH i MUP-a ubile su i masakrirale dvadeset i sedam pripadnika HVO-a i civila, mještana ovoga naselja. Među ubijenim bilo je zarobljenih vojnika te žena i staraca.

U kasnijim borbama za oslobođenje Buhinih Kuća poginulo je još 9 vojnika HVO-a a više desetaka ih je ranjeno. U završnim borbama za oslobođenje ovog naselja, 14. veljače, teško je ranjen zapovjednik III satnije I bojne „Viteške“ brigade HVO-a, bojnik Jozo Plavčić Đokac.

Dan poslije, 15. veljače, Jozo je preminuo u Franjevačkoj crkvi – bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj.

Njemu u spomen u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica, a uz Jozino spomen-poprsje postavljeno ispred Hrvatskog doma položeno je svježe cvijeće i upaljene svijeće. Uz majku Sarafinu i drugu bližu rodbinu to su učinili i prijatelji i suborci pokojnog Joze, predstavnici stradalničkih udruga koje je predvodila Ljubica Garić, predsjednica županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, općinski načelnik Viteza, Vlado Alilović i federalna parlamentarna zastupnica, Katica Čerkez.

Na fotografiji: Majka Sarafina ispred spomen-poprsja sina Joze Plavčića – Đokca.

Zvonimir Čilić / VL