POČIVAO U MIRU BOŽJEM: U Vitezu na posljedni počinak ispraćen brigadir HVO-a Živko Totić

Prvi zapovjednik brigade HVO-a Jure Francetić , brigadir Živko Totić preminuo je u petak, 2. listopada 2020. u 62. godini života.

Brigadir Živko Totić ispraćen je na posljednji počinak u nedjelju, 4. listopada 2020. godine, na Gradskom groblju u Vitezu.

Uz suprugu Ljubicu, sina Žarka i nevjestu Sonju te braću Ivicu, Ljubomira, Franju i sestre Katu i Željku među ožalošćenima su obitelji Totić, Zrnić, Tomić, Lozančić, Jurić i Marić, kao i mnogobronja ostala rodbina i prijatelji.

Svima izražavamo iskrene izraze sućuti.

Živko Totić bio je prvi zapovjednik brigade HVO-a Jure Francetić iz Zenice. Prije dvadeset i sedam godina, 15. travnja 1993. godine, u jutarnjim satima pripadnici A BiH u Zenici, u naselju Podbriježje, presreli su zapovjednika HVO-a Zenica, Živka Totića, njegova četiri pratitelja, Ivicu Vidovića, Antu Zrnića, Marka Ljubića i Tihomira Ljubića izrešetali mecima iz automatskog oružja, a zapovjednika Totića odveli u nepoznatom pravcu. Tom prilikom ubili su i slučajnog očevica-prolaznika, muslimanske vjeroispovijesti. Kasnije, pod pritiskom UNPROFOR-a Živko Totić je zamijenjen za trojicu kasnije uhićenih mudžahedina, iz sastava postrojbi A BiH.

Pripadnici brigade „Jure Francetić“ nastavili su se boriti u potpuno opkoljenoj Lašvanskoj dolini gdje su se iskazali hrabrošću i odlučnošću , a predvodio ih je mladi zapovjednik, Željko Ljubanić. Ukupno 133 pripadnika ove brigade su poginula, dvojica se vode nestalim, a više od tristo ih je lakše i teže ranjeno. Više od 10 tisuća Hrvata Zenice nije se vratilo na svoje i u svoje opustošene posjede i domove.

Prethodni članakKino „Theatre“: Od četvrtka, 8.10., pogledajte film “I am woman”
Sljedeći članakVIDEO/FOTO: Marko Perković Thompson oduševljen Lašvanskom Dolinom, u Krčevinama dočekan pjesmom