Počivali u miru: Obilježena 21. godišnjica zločina na Galici! (FOTO)

Prvi veliki zločin koji su počinile srpska agresorske snage u srednjoj Bosni dogodio se u župi Ovčarevo, na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od 1460 m, na mjestu zvanom Galica, u općini Travnik, 15. svibnja 1992. godine. Naime, tada su srpske paravojne snage zarobile, mučile i okrutno ubile četrnaestoricu pripadnika travničkog HVO-a: Zorana Domića, Pericu Lukića, Luku, Matu i Slavka Babića, Žarka Meljančića, Tadiju Marjanovića, Slavka Pendeša, Slavka Didaka, Ivu Stojaka, Dragana i Mirka Rimca, Ivu Martinovića i Stipu Jerkića.

Dvadesetprva godišnjica ovog zločina dostojanstveno je obilježena u srijedu na Galici, uz spomen-obilježje podignuto 2006. godine, na mjestu gdje se zločin i dogodio. Rodbina, prijatelji i suborci, te predstavnici udruga proisteklih iz domovinskoga rata. Sjenama četrnaestorice žrtava srpskog zločina počinjenog na Galici poklonili su se, cvijeće položili i svijeće upalili i predstavnici političke i izvršne vlasti, općine Travnik, Srednjobosanske županije, Federacije i Bosne i Hercegovine.

Tim je povodom na mjestu stradanja, uz spomen-obilježje slavljena sveta misa koju je predvodio fra Marinko Didak, župnik travničke župe Ovčarevo, dok je propovijed održao đakon Bruno Čubela. Organizatori obilježavanja godišnjice stradanja Hrvata na platou Galice na planini Vlašić bile su Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Travnik i ŽSB.

Toga dana, 15. svibnja 1992. godine, 19 pripadnika HVO-a na Vlašiću su zarobili Srbi. Većinu zarobljenika od kojih s neki bili i ranjeni, okrutno su pobili, a petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana tijekom kojih su prošli torture zbog kojih su svi razmijenjeni na nosilima. Preživjelima je, osim trauma, najteže što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

galicagalica1galica2galica3galica4