Počivali u miru: Obilježena 20 godišnjica zločina na Galici! (FOTO)

Prvi veliki zločin koji su počinile srpska agresorske snage u srednjoj Bosni dogodio se u župi Ovčarevo, na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od 1460 m, na mjestu zvanom Galica, u općini Travnik, 15. svibnja 1992. godine. Naime, tada su srpske paravojne snage zarobile, mučile i okrutno ubile četrnaestoricu pripadnika travničkog HVO-a: Zorana Domića, Pericu Lukića, Luku, Matu i Slavka Babića, Žarka Meljančića, Tadiju Marjanovića, Slavka Pendeša, Slavka Didaka, Ivu Stojaka, Dragana i Mirka Rimca, Ivu Martinovića i Stipu Jerkića.

Dvadeseta godišnjica ovog zločina dostojanstveno je obilježena u utorak na Galici, uz spomen-obilježje podignuto 2006. god., na mjestu gdje se zločin i dogodio. Rodbina, prijatelji i suborci, te predstavnici udruga proisteklih iz domovinskoga rata predvođeni predsjednikom HVIDR-a HVO-a Herceg Bosne, Draganom Radićem. Sjenama četrnaestorice žrtava srpskog zločina počinjenog na Galici poklonili su se, cvijeće položili i svijeće upalili i predstavnici političke i izvršne vlasti, općine Travnik, Srednjobosanske županije, Federacije i Bosne i Hercegovine, predvođeni predsjednikom županijske Skupštine, Josipom Kvasinom te dopredsjednikom HDZ-a 1990, Rudom Vidovićem i zamjenikom predsjednika HDZ-a BiH, Nikolom Lovrinovićem. To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH, a predvodila ih je zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš.

Tim je povodom na mjestu stradanja, uz spomen-obilježje slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marinka Didaka i još šestoicu svečenika, predvodio salezijanac don Andrija Babić, rođen u župi Ovčarevo, sada na službi u Zagrebu.

{gallery}drustvo/galica_12{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL