Počivaj u miru Ilija

pokojDanas je u Vitezu sahranjen naš sugrađanin, tragično preminuo, osamnaestogodišnji Ilija Križanac. Uz mnoštvo članova obitelji, prijatelja, Vitežana… Ilija je ispračen na posljednji počinak.

Vrlo je emotivno bilo na današnjem na groblju sv. Luke, a Ilija je sahranjen uz sljedeće riječi:

“Dragi prijatelji, danas nas je na ovom groblju okupio ovaj bolni događaj.

Danas je ovdje mnogo mladih – voljeli bismo da su oni danas u svojim mladenačkim radostima i svojim školskim obvezama i da se ne moraju opraštati od svoga kolege.

Ovaj prerani odlazak u nam postavlja ono teško pitanje: Zašto? Osjećamo svi naši odgovori ne mogu ni izbliza dati odgovor o tajni čovjeka i života. Zato vas sve molim da se svi naši odgovori, zaključivanja i sjećanja uvijek ulijevaju u molitvu – u vapaj.

Molimo sa psalmistom:

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi: Gospodine, čuj glas moj!

Neka pazi uho tvoje na glas moga vapaja!

Gospode, molimo te, utješi ga i obriši njegove suze. Oslobodi ga njegovih briga i strahova. Molimo te odmori ga i zaštiti u svome božanskom zagrljaju.

Molimo te, Gospodeine, da ga poput one djece iz evanđelja zagrliš i blagosloviš.

Danas se želimo moliti i za sve uplakane – njegove najbiliže, rođake, prijatelje – molimo te za snagu da naučimo živjeti s neodgovorenim pitanjima i da se i ona uvijek ulijevaju u molitvu.

Sada hoćemo reći jednu tako veliku i divnu riječ, jednu prekrasnu riječ koju ljudi govore i trebaju govoriti. Ali tu riječ izgovaramo s tugom i teška srca, jer nismo nikakvi junaci, nismo nikakvi kameni ljudi. Želimo ti reći: Hvala ti za Iliju! Hvala ti za njegov život. Hvala ti za sve one njegove dobre osobine. Sada je vrijeme da ti ga sa zahvalnošću vratimo. I vraćamo ti ga s povjerenjem, predajemo ga u tvoje svete ruke, u tvoju ljubav kojom ljubiš svakog čovjeka.

Neka u tvom svetom životu nađe mir svom traženju.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli”.