Počinje uklanjanje pasa lutalica sa zeničkih ulica

Do kraja ovog tjedna počet će uklanjanje pasa lutalica sa zeničkih ulica.

Ovo je za ” Avaz” potvrdio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Taj posao će obavljati radnici firme „Alba Zenica’`, u suradnji sa Srednjom veterinarskom školom.

Kao što sam obećao, odmah nakon novogodišnjih praznika počinje uklanjanje pasa sa ulica.
Hvatat će ih stručne službe i odvoziti u Azil u Stranjanima, koji smo osposobili prema europskim standardima” kaže Kasumović.

U azilu će ih pregledati veterinari, hraniti ih i brinuti se o njima. Firma „Alba Zenica” služit će kao higijenski Servis, a članovi Srednje veterinarske škole pregledat će uhvaćene pse.

lz udruženja građana pozdravljaju konačan početak uklanjanja skoro 4.000 pasa koliko ih, prema njihovim procjenama, hoda zeničkim ulicama.

Alen Pašić, doktor veterine i član Udruženja „Stop ugrizu”, sumnja u stručnost i osposobljenost osoba koje će obavljati ovaj posao. Pašić smatra kako uklanjanje pasa lutalica neće biti urađeno na pravi način sve dok se ne osnuje gradska veterinarska inspekcija.

Netko mora nadgledati provođenje tog posla. Sve što znamo to je iz medija, ali se nadamo da će jedna takva inspekcija što prije biti osnovana. Nisam siguran da je osnovan higijenski servis i na koji način oni to misle uraditi. Mora biti objavljen konkurs, taj posao trebaju raditi stručne osobe. Svi koji će raditi u higijenskom servisu moraju proći obuku za hvatanje pasa. Međutim, drago mi je što će konačno to krenuti”, kazao je Pašić.

Prethodni članakHKD “Napredak”, podružnica Vitez, raspisuje Natječaj za dodjelu književne nagrade „Marko Martinović Car“
Sljedeći članakCivilna zaštita KSB uputila naputak za postupanje u ekstremnim vremenskim uvjetima