Počinje suđenje pripadnicima HVO-a iz Orašja

Suđenje desetorici optuženih za zločine počinjene na području Orašja počet će u srijedu 5. srpnja u Sudu BiH.
Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić, te Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici zapovjednih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

Istog dana bit će održana i statusna konferencija u vezi s zdravstvenim stanjem Slavka Milovanovića, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava Stanice javne sigurnosti (SJB) Skelani, optuženog za zločin u srebreničkom selu Rešagići u svibnju 1992. godine.

Sljedećeg dana, 6. srpnja nastavit će se unakrsno ispitivanje optuženog Saše Gavranovića kojem se s Draganom Marjanovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem sudi za ubojstva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. lipnja 1992. na planini Borje (općina Teslić), piše Birn..

Prema optužnici, Marjanović je bio zapovjednik voda Vojne policije Teslićke postrojbe Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.
U ponedjeljak, 3. srpnja i optuženi Slobodan Karagić će nastaviti sa svjedočenjem u vlastitu korist. On je, kao vođa jedinice “Crvene beretke”, optužen za sudjelovanju u nezakonitom uhićenju, zlostavljanju, silovanjima i uništavanju imovine Bošnjaka i Hrvata na području Doboja.

Sljedeći tjedan u Državnom sudu nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u Vogošći, Mostaru, Srebrenici, Zvroniku, Trnovu, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Rudom, Bileći, Zavidovićima, Hadžićima, Sarajevu, Konjicu i Sanskom Mostu.

Prethodni članakZapalio se automobil na Komaru
Sljedeći članakStižu kiša, pljuskovi i grmljavina