Počinje prodaja imovine stečene kriminalnim djelima

Tri godine nakon svog utemeljenja, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u idućoj, 2017. godini trebala bi konačno preuzeti upravljanje nad nekretninama višemilijunske vrijednosti.

Kako prenosi agencija “Justic Report”, ravnatelj Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, Kenan Kapo, kaže kako je do kraja godine potrebno donošenje seta podzakonskih propisa koji će regulirati transparentno postupanje oduzetom ilegalno stečenom imovinom.

Agencija će u 2017. početi preuzimati privremeno oduzetu imovinu o kojoj će skrbiti. S obzirom na proračun koji imamo, nećemo moći preuzeti sve ono što je do sada oduzeto. U prosincu ćemo formirati radnu skupinu kako bismo procijenili kad je najbolje da Agencija preuzima imovinu koja je već ili pod privremenim mjerama ili se treba oduzeti u nekim postupcima, te hoće li to biti nakon prvostupanjske ili drugostupanjske presude, s obzirom na to da su ograničena proračunska sredstva. Kad bismo sad preuzeli ovo što je do sada privremeno oduzeto, održavanje bismo trebali plaćati svojim sredstvima”, kaže Kapo.

Treba istaknuti kako je u razdoblju od 2003. do listopada 2015. u kaznenim postupcima trajno oduzeto imovine u vrijednosti od blizu 15 mil. KM, ali o njoj do sada nije imao tko skrbiti, niti ju je mogla prodati na tržištu Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Sredstva potrebna za rad Agencije osiguravaju se u proračunu FBiH, ili i iz drugih izvora, a sve državne i druge institucije javne službe i organizacije obvezne su pružiti pomoć u njezinu radu.

Agencija će skladištiti, čuvati, prodavati ili obavljati najam oduzete imovine. Također će obavljati stručnu procjenu vrijednosti privremeno oduzete i oduzete imovine, voditi evidenciju o imovini kojom raspolaže i upravlja, sudskim postupcima u kojima se odlučuje o toj imovini. Dobivat će redovite informacije o presudama od svih sudova pred kojima je vođen postupak za oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima.

Agencija je dužna prikupljati podatke i druge informacije o rezultatima financijskih istraga.

Prethodni članakDonji Vakuf: U petak svečano otvorenje novoizgrađene sportske dvorane
Sljedeći članakKoliko će cigarete zapravo poskupjeti od 1. siječnja?