Počinje izgradnja “Eko zone Korićani” na Vlašiću – kompleks vrijedan 4,2 mlrd EURA

Ambiciozan projekt izgradnje “Eko zone Korićani-Vlašić” na dobrom je putu da postane stvarnost. Zamišljen kao zelena oaza mira, kompleks čija je ukupna vrijednost procijenjena na 4,2 mlrd EURA, mogao bi uskoro da obogati turističku ponudu Vlašića, ali i cijele BiH. Kako je za portal ekapija.ba potvrdio Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta i direktor firmi “Tomix” i TLG, prvi radovi počet će već na proljeće ove godine.

U narednom periodu slijedi izgradnja jezera, malih hidroelektrana, aerodroma, putne komunikacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Novac koji ćemo uložiti u prvu fazu iznosi 150 mil EUR – rekao je Vujinović za “eKapiju”.

Prvi radovi odvijat će se u središnjem dijelu kompleksa, čija će ukupna površina pokriti 20 km2 zemlje na obroncima Vlašića. U cijelom kompleksu predviđena je izgradnja više centara različite namjene – edukacijski, zdravstveni, sportsko-rekreativni i turistički.

Realizacija kompletnog projekta odvijat će se fazno, a radove će izvoditi domaće i međunarodne firme. Za izgradnju “Eko zone” u selu Korićani nema prepreka, jer smo dobili sve potrebne dozvole – kaže naš sugovornik.

Iako je prvobitno vrijednost projekta procijenjena na 3 mlrd EURA, na zahtjev investitora su urađene dopune sadržaja i vrijednost je povećana na oko 4,2 mlrd EURA. Firma “Tomix” iz Kneževa je nosilac eko programa, dok je TLG iz Travnika nosilac energetskih projekata.

Selo Korićani u kome će se smjestiti budući zdravstveno-nastavni i sportsko-turistički centar, proteže se na oba entiteta. Sjeverna granica “Eko zone” je rijeka Ilomska, na jugu rijeka Ugar, a zauzet će područja općina Travnik i Kneževo.

“Eko zona Korićani-Vlašić” zamišljena je kao mjesto za odmor, liječenje i rehabilitaciju, kao i visinske pripreme sportista i edukaciju u prirodnom ambijentu. A evo što će sve činiti budući turistički biser.

Centralni dio buduće zone na Vlašiću nalazi se na oko 1.100 m nadmorske visine, a tu su planirani hotelski i administrativni sadržaji s biznis centrom, kao i univerzitetsko-studentski grad. Toranj je na najvišem uzvišenju s panoramskim pogledom, opremljen farm serverom, i pruža internet podršku posjetiocima “Eko zone” i mogućnost vođenja online biznisa.

Na 3 km od centralnog dijela zone, projektom je predviđen aerodrom s pistom dugom oko 1.300 metara, što odgovara prometu aviona srednje veličine. Procjena je da će aerodrom služiti kao dobra alternativa drugim aerodromima u okruženju zbog sve složenijih meteo uvjeta, naročito pojave guste magle. Udaljenost centralnog dijela “Eko zone” od administrativnih sjedišta općina Kneževo i Travnik je oko 40 km, dok je udaljenost od aerodroma Banjaluka – Sarajevo oko 130 km.

U sklopu aerodroma djelovat će i helikopterski servis koji će omogućiti lakši transport posjetitelja, pacijenata do klinike, kao i panoramske letove turista. Aerodrom će biti direktno povezan s kliničkim i mirovinsko-rehabilitacijskim centrom. On predstavlja jedan od stubova programa “Eko zone Korićani”, a koristi prednosti zračne banje za liječenje i oporavak.

Južnim dijelom kompleksa dominira aquapark u kojem će, između ostalog, biti smješteni sadržaji za plivačke discipline i pripremu sportaša.

Planirano je i stvaranje više vještačkih jezera površine oko 25 hektara. Viškovi vode iz jezera trebalo bi da napajaju malu hidrocentralu u dolini rijeke Ugar, te tako da se osigura autonomija za električnom energijom iz obnovljivih izvora za potrebe centra. Veliko jezero “Eko zone Korićani” je najveće predviđeno jezero i idealno je, pored ostalih sadržaja, i za pripremu sportaša na polju veslačkih sportova.

Zapadno od centra smještena je jedna od glavnih turističkih atrakcija – srednjovjekovna tvrđava “Grad kraljeva”. Njegova izgradnja je planirana na strmim liticama kanjona rijeke Ilomska, a s centralnim dijelom je povezan gondolom i pješačkom stazom koja prelazi preko kanjona.

Planinsko etnoselo s drvenim kućama je, također, našlo svoje mjesto u ovom vlašićkom kompleksu. U njegovoj neposrednoj blizini, a istočno od centra, planirani su golf tereni.

Za bogatije sadržaje tijekom zime biti će zadužen Ski centar “Lisina” sa smještajnim kapacitetima, a u okviru njega je predviđena izgradnja žičare, gondole, ski liftova.

Rezidencijalni centri smjestit će se u sjevernom dijelu, kao i jugoistočno od centra, dok su obiteljske vile planirane na više mjesta u kompleksu.

Inače, za ovaj projekt vlada ogromno interesiranje domaćih i stranih kompanija, a vođa projekta Zoran Vujinović kaže da, nakon otvaranja prvih objekata, očekuju goste sa svih kontinenata.

 

Vedrana Džudža
Ekapija.com

Prethodni članakFOTO: Proglašeni najbolji sportaši općine Busovača za 2015. godinu
Sljedeći članakKNH Torcida Vitez: Postanite član udruge “Naš Hajduk”, do sad se učlanilo više od 150 torcidaša iz Srednje Bosne!