Početkom iduće godine i u BiH poskupljuje kava, brojni građani negoduju

Poskupljenje kave proteklih je mjeseci najavljeno u skoro cijelom okruženju, pa i u BiH, od početka nove 2017. godine.

Prema dostupnim informacijama, u svijetu je rasla cijena sirove kave, što je utjecalo i na porast cijena u maloprodaji, a učinci će biti vidljivi u idućoj godini, piše Večernji list BiH. Veliki trgovci smiruju i tvrde da potrošači neće u tolikoj mjeri osjetiti poskupljenje.

Ipak, vladaju nesigurnost i nezadovoljstvo potrošača koji dnevno piju više šalica kave i koji strahuju da će za svoj omiljeni napitak morati izdvojiti još više novca u predstojećem razdoblju.

Emina Prnjavorac, vlasnica jedne pržionice kave u BiH, još puno prije jučerašnjeg razgovora najavila je rast cijena budući da su joj dobavljači još prije ljeta kazali kakva je situacija na svjetskom tržištu.

U posljednjem razgovoru istaknula je kako je teško nešto zaključivati u ovim trenucima, ali da poskupljenja građanima u ovom vremenu ne odgovaraju, to je sigurno.

Poskupljenje nije dobro za nas, a osobito za krajnje kupce. Teško je vrijeme i zato je teško naći prave riječi za bilo kakva poskupljenja u današnjem vremenu. Ali, nažalost, mi na to ne možemo utjecati, ističe vlasnica pržionice kave.

Prema podacima, BiH je 12. po ispijanju kave u svijetu. Podaci koje je Uprava za neizravno oporezivanje dostavila Večernjem listu govore kako je u BiH u prva četiri mjeseca 2016. ukupno uvezeno 6.939 tona sirove i pržene kave, te ostalih preparata za kavu, ukupne vrijednosti 27 milijuna maraka. Kavu pije čak 64 posto ljudi.

Prethodni članakNovotravničani pružili podršku osobama s invaliditetom
Sljedeći članakNogometne utakmice u BiH počinju minutom šutnje