Počeo prvi toplotni val u BiH, evo što nas čeka narednih dana

Počeo je prvi toplotni val ovog ljeta i već su zabilježene temperature do 40 °C u pojedinim dijelovima BiH. Zbog toga je upaljen žuti meteoalarm za većinu bh. gradova.

Nakon lošeg i promjenjivog vremena stigle su visoke temperature. Rast temperatura bit će nastavljen i do kraja sljedećeg tjedna. 

”Temperature će ići lokalno do 35 stupnjeva, a mogu dostići 36-37 u idućim danima…”, istaknula je Tea Blažević, meteorologinja N1.

Zbog ovakvih vremenskih prilika mnogi bh. građani spas od vrućina su pronašli na kupalištima i izletištima, dok su neki uživali u šetnji ili u baštama kafića.

A i u ponedjeljak nas očekuju izuzetno visoke dnevne temperature, čak do 38 stupnjeva Celzijusa. Stoga je FHMZ za ponedjeljak upalio narančasto upozorenje za većinu bh. gradova, te je upozorio da su štete i ljudske žrtve moguće.

Ovakve temperature zraka mogle bi kod osjetljivih osoba prouzročiti dodatno jačanje tegoba. Poželjno je reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, poručuju biometeorolozi.

S druge strane dobra vijest je, kažu meteorolozi, što se prognoziraju i povremeni pljuskovi.

”To je prolazno osvježenje, neće tu biti nekakvog jačeg zahladnjenja. Više osvježenja u vidu nestabilnosti u vidu pljuskova. Treba upozoriti da s obzirom na dosta visoke temperature, to može rezultirati pojavom tučenjav, pa može lokalno biti izraženijih vremenskih neprilika. S obzirom na kulminaciju vrućine, na tople noći s minimalnim temperaturama iznad 20, maksimalne su još jučer prešle 35C”, kazala je meteorologinja Blažević.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je najbolji odgovor tijekom ovakvih dana oblačenje laganije i šire odjeće, nošenje šešira, kapa i naočala, te tuširanje prohladnom vodom.