Počeo prvi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove priopćeno je da je u okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, ova uprava danas započela provođenje prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji BiH za 2023. godinu.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za insepkcijske poslove u saradnji sa županijskim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih županija u FBiH” za period ožujak-kolovoz 2023. godine.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzore u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22.8.2023. godine.

Iz Federalne uprave apeliraju na gospodarske subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcioniranja.