Počelo serološko testiranje u BiH, bit će utvrđeno koliko je građana razvilo antitijela

U Bosni i Hercegovini je počelo serološko istraživanje koje bi trebalo pokazati koliko je građana bilo u dodiru s koronavirusom, odnosno, koliko ih ima antitijela. Ukupno bi trebalo biti testirano više od 3.000 građana.

U Federaciji BiH serološko testiranje populacije počelo je početkom studenog. Ovim istraživanjem rukovodi Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH na donatorima krvi koji pristanu sudjelovati u studiji.

“Planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika, a preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine”, naveli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Serološko testiranje ima značaj u otkrivanju asimptomatskih slučajeva

Kako su dodali, serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumijevanju epidemiološke situacije u FBiH.

“Osim toga, doprinijet će i boljem razumijevanju same bolesti i imunološkog odgovora. Njen najveći značaj je u otkrivanju asimptomatskih slučajeva budući da se, prema našim smjernicama, testiraju samo osobe koje imaju simptome”, naveli su.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, u ovom entitetu serološko testiranje se provodi na Medicinskim fakultetima u Banjoj Luci i Foči u suradnji s Institutom za javno zdravstvo RS.

“Anketiranje članova obitelji, kao i uzimanje uzoraka krvi od svakog pojedinca se provodi u domovima zdravlja svake od općina. Prva anketiranja i prikupljana uzoraka krvi su obavljena u Domu zdravlja Banja Luka od 23. studenog ove godine i do sada je urađeno oko 260 uzoraka. Materijali su u međuvremenu dostavljeni i ostalim domovima zdravlja koji će shodno predviđenoj dinamici u narednim danima ili tjednima uzorke krvi dostavljati u laboratoriju za mikrobiologiju Centra za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci”, kazao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.