Počela školska godina u ŽSB: U godinu dana u klupama 465 učenika manje

U Županiji Središnja Bosna (ŽSB) u ponedjeljak je počela nova školska godina po ublaženim epidemiološkim mjerama, potvrdio je Feni županijski ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, upozorivši kako je ove godine upisano 465 učenika manje nego lani.

Ministar je naveo kako je u godinu dana spomenuta županija izgubila gotovo čitavu jednu školu, kad je u pitanju broj učenika. ‘

‘Jasno je da je demografski pad znatan, 465 učenika manje je jedna škola skoro. Ne možemo biti zadovoljni tim, ali to je trend u čitavoj regiji”,  rekao je Domić.

Da iz SBK odlaze mlade obitelji upozorava i podatak o puno manjem broju prvašića.

”Ove godine upisali smo 1 830 prvašića, što je 100-ak manje nego prošle godine. Usporedbe radi, ne tako davne 2013. godine imali smo oko 4.000 prvašića”, kazao je Domić.

Učenici će, za razliku od prošle, ove pandemijske godine pohađati nastavu s ublaženim epidemiološkim mjerama. Pokazalo se, kaže ministar, da škole nisu bile izvor zaraze.

”Nastavu ćemo pohađati u redovnom režimu nastave, mjere imamo kad je u pitanju higijena. Pokazalo se prošle godine da tamo gdje su poštovane mjere nije bilo nikakvih problema, pa tako ni u školama nismo imali klastere. Postoje naznaka da četvrti val dolazi, trebamo se samo nastaviti pridržavati mjera”, istaknuo je Domić, dodavši kako su za zaražene učenike i ove godine pripremili online nastavu.