Počela ekshumacija na Korićanskim stijenama: Kosti su pomiješane, proces će biti težak

Obitelji ubijenih Kozarčana na Korićanskim stijenama danas su posjetili novootkrivenu masovnu grobnicu koja prema riječima šefa područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH Muje Begića krije više stotina posmrtnih ostataka žrtava.

Suze i jecaji, baš kao i prije 25 godina, prolamali su se danas u podnožju Korićanskih stijena s koje je 21. kolovoza 200 muškaraca iz logora Trnopolje ubijeno i bačeno u provaliju duboku oko 300 metara. Na mjestu današnjeg okupljanja obitelji ubijenih, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i uz naredbu Suda BiH započet je proces ekshumacije.

Šef područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH Mujo Begić je izjavio kako već treći dan rade na ekshumaciji u masovnoj grobnici u kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama.

Radi se o vrlo zahtjevnom lokalitetu, teškim uvjetima rada i kamenoj grobnici, zbog čega je ovo jedinstvena masovna grobnica u Bosni i Hercegovini. Zbog količine kamena postoji opasnost od obrušavanja materijala, a ekshumacija se radi ručno. Imamo dosta pomiješanih kostiju što je vrlo prilikom ekshumacije i zbog čega će biti otežan proces identifikacije, izjavio je Begić.

Istakao je kako se radi o sistematskom prikrivanju zločina u kojem je bilo angažirano nekoliko desetina pripadnika policije i civilne zaštite.

Masakr je izvršen nad Bošnjacima i Hrvatima koji su trebali biti razmijenjeni i odvedeni na slobodnu teritoriju Republike BiH. Umjesto toga, pripadnici policije Republike Srpske i Centra javne sigurnosti Prijedor izdvojili su 200 muškaraca, odveli ih na litice iznad Korićanskih stijena i likvidirali rafalima, a potom i bombama. Nekolicina je preživjela sistematsko ubijanje.

Žrtve koje su padale u podnožje Korićanskih stijena i gdje su ubijane, kasnije su prebacivali nekih pedesetak metara dalje i takve prikrivali ogromnim količinama kamenih naslaga. Minimalni broj posmrtnih ostataka koje očekujemo je oko stotinu, ali sigurno će biti više jer se radi o pomjerenim tijelima, odnosno, skeletima koji su izmiješani, dodao je Begić.

Za tri dana ekshumacije pronađeno je 15 kompletnih posmrtnih ostataka, a proces ekshumacije i identifikacije trajat će duže od očekivanog. Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prevezena u Šejkovaću gdje će biti izvršena antropološka obrada i identifikacija koja bi trebala biti završena do 20. srpnja naredne godine za kada je zakazana kolektivna dženaza u Prijedoru.

Prijedorčanka Hajrija Rozanić danas je posjetila masovnu grobnicu na Korićanskim stijenama kako bi vidjela mjesto na kojem bi mogli biti posmrtni ostaci njenog zeta.

Imam sina i kćerke koje su vani, a došla sam danas da vidim ovo mjesto na kojem bi mogli biti ostaci mog zeta za kojim tragamo već 25 godina. On je nestao u Trnopolju, probrali su ih, uveli u autobus i više se nismo vidjeli, kazala je Rozanić.

 

Obitelji se nadaju da će u ovoj grobnici biti pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih Kozarčana kako bi njihove obitelji imale gdje otići i pomoliti se za smiraj njihovih duša.

Prethodni članakFojnica: Održan IX. Old timer fest
Sljedeći članakNovi udar na ionako prazne džepove građana: U BiH poskupljuju kruh i mlijeko?