Po stazama naših starih: Gradišćanski Hrvati obilježavaju pet stoljeća od progona

“Po stazama naših starih” naziv je projekta kojim će gradišćanski Hrvati ove godine obilježiti pet stoljeća progona.

Progon oko 150 tisuća Hrvata, uglavnom iz Slavonije, hrvatskog primorja ali i sjevorazapane Bosne u tadašnju zapadnu Ugarsku, danas predjele koji pripadaju Austriji, počinje za vrijeme turske vladavine ovim prostorima. Kako bi oživjeli sjećanja na krajeve iz kojeg potječu njihovi preci ali i krajeve u kojima živi hrvatski narod, gradišćanski Hrvati odlučili su pokrenuti višedimenzionalno putovanje kojeg su nazvali „Po stazama naših starih“.

Riječ je o putovanju kroz sedam država; BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Češku. Ukratko svih zemalja iz kojih je u 16 stoljeće krenulo veliko iseljavanje Hrvata.

Organizator putovanja je Zaklada EMC GRAH “KUME” ( Etnomemorijalni i Informacijski Centar gradišćanskih Hrvata) uz brojna civilna društva, općine i gradova, koji potpomažu ovaj projekt. Projekt je 2013.godine pokrenuo Franjo Pajrić iz Koljnofa, mađarskog grada s kojim Kiseljak njeguje prijateljske odnose. Ove godine projekt se po prvi put održava i u BiH. Započinje u Kiseljaku 02. srpnja, okupljanjem sudionika iz sedam navedenih zemalja.

U organizacijskom odboru projekta je i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak koja je među općinama koje ga potpomažu, a koordinator je Ivo Miro Jović.

„Nakon što se okupimo u Kiseljaku krećemo put kraljevskog grada Bobovca, simbola neovisnosti BiH. Bobovac planiramo pohoditi 03 srpnja, a plan je proći i kroz Kraljevu Sutjesku zaprežnim kolima, uz konje i kočije. Istog dana posjetit ćemo i Franjevačke samostane u Kreševu i Fojnici, a dan završava nastupom 15 parova koji će se predstaviti u narodnim nošnjama svojega kraja na gradskom trgu u Kiseljaku. Nošnju Kiseljaka i okolice predstavit će Ivo i Matea Kapetanović iz Brnjaka“, pojasnio nam je Jović.

Nakon Kiseljaka projekt se nastavlja u Busovači, Vitezu, Travniku i Jajcu, nastavlja put Banja Luke do Samostana Marije Zvijezde potom nastavlja put Aleksandrovca. Putovanje BiH završava 05 srpnja, kada je planirano da se preko graničnog prijelaza Gradiška preseli u Hrvatsku.

Interes za gradišćanske Hrvate u Hrvatskoj se javlja tek nakon drugog svjetskog rata. U BiH, među Hrvatima, također ima interesa za sunarodnjake koji su prošli agoniju iseljavanja. Osim folklora, običaja i tradicije Hrvate iz BiH, potvrdio nam je Jović, itekako zanima i jezik gradišćanskih Hrvata koji je mješavina različitih narječja hrvatskog jezika, ovisno o krajevima iz kojih su se doseljavali.

„Stazama naših starih“ ujedno je i jezično putovanje, jer će mladi iz nekoliko zemalja učiti jezik i pismo, odnosno putovati kroz različita pisma, naglašavaju organizatori te podsjećaju kako su prošle godine mladi upoznali glagoljicu i bosančicu, dok se ove godine planiraju upoznati s klinastim pismom. Uz sve navedeno, projekt je ujedno i kulinarsko putovanje koje će potrajati sve do 19 srpnja.

Artinfo.ba